ДПС и НФСБ в сблъсък за партньорство с Борисов

Пеевски и Цонев (горе) се сред подписалите се под писмо до Бойко Борисов


Резултатът от евроизборите показва, че консултациите между ГЕРБ и партията на Доган не подменят вота на избирателите, смята Йордан Цонев

Депутатът от ДПС Йордан Цонев влезе в задочен спор с лидера на НФСБ Валери Симеонов. Повод станаха думи на Симеонов от вчера и днес пред bTV и БНТ, с които той упрекна ГЕРБ, че се консултират с ДПС вместо с коалиционните си партньори от „Обединени патриоти”.

Причина за раздора пък са законопроектът за актуализация на бюджета, който касае правилата за финансиране на партиите, както и предложения за промени в данъчното облагане.

След като точката отпадна от дневния ред на парламента днес, Валери Симеонов изрази удовлетворението си, че ГЕРБ са чули апела на коалиционния си партньор.

Впоследствие обаче Йордан Цонев от ДПС направи гневно изявление пред медиите.

След въпрос как си обяснява отлагането на точката и то свързано ли е с изказванията от страна на НФСБ за коалиционните отношения, Цонев отговори: „Да, официалните аргументи са това. Мъничкият коалиционен партньор е поискал това с аргументи, че това било в тяхната програма и не можело ДПС да прави такива предложения.”

Йордан Цонев обясни, че политическите идеи нямали патент.

Освен това не било добре Народното събрание да прави процедурни хватки в ущърб на обществото. От партията на Доган изразиха недоволство, че техни предложения за промени в закона за бюджета изобщо не били подложени на гласуване с аргумента, че са по друга тема, а не по основната в законопроекта, касаеща финансирането на политическите сили.

Йордан Цонев и трима негови колеги, сред които и Делян Пеевски, щели да пратят писмо на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с казуса.

„А иначе чухме и други аргументи на мъничкия коалиционен партньор, които бяха също толкова нелепи”, каза още Цонев, „като например казаното от Валери Симеонов в едно студио – че парламентарните консултации между ГЕРБ и ДПС подменяли вота на избирателите. Да припомня на мъничкия коалиционен партньор, че вотът на избирателите от европейските избори показва друго – показва тяхното смаляване и изчезване и ръста на ДПС-избирателите. Така че ако се съобразяваме с вота от месец май, точно обратното трябва да направим.”

Депутатът от ДПС заяви още, че не бил нужен този рекет към ГЕРБ, но не било нужно и ГЕРБ да се поддава на него.

„Но нека те си оправят коалиционните отношения. Ние държим на това идеите, които са в интерес на обществото, да бъдат приемани”, добави още Йордан Цонев.


В категории: Политика