ДПС бламира консултациите за финансирането на партиите: „С националистите няма какво да си говорим”

"Ние бяхме активни, когато правилата позволяваха това"


Срокът за предложения на второ четене изтече, обясни още Мустафа Карадайъ

„Движението за права и свободи” отказва да участва в новия кръг консултации за финансирането на партиите, инициирани от „Обединени патриоти” и Валери Симеонов.

Пред репортери в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза: „Не, няма да участваме. Това, което имаше да кажем ние по темата, го казахме”.

Карадайъ припомни, че вече са преговаряли с БСП и ГЕРБ.

 „С националистите няма какво да си говорим по тази тема. Предложението идва от Министерски съвет, в което те участват. Ако те са решили да бламират своето правителство, това вече е тяхна работа, тяхно решение”, обясни Мустафа Карадайъ, припомняйки, че формално предложението за законовите промени дойде от правителството.

Мустафа Карадайъ извади и друг довод, за да няма нови дебати: „Ние бяхме активни, когато правилата позволяваха това. Сроковете за предложения между първо и второ четене са изтекли. След тези консултации какво ще се произведе? Може би Министерски съвет ще си оттегли закона? Ще има нови предложения?”

Карадайъ повтори позицията на ДПС. Според него държавните субсидии следва да позволяват партиите да си покриват разходите. Ако това не може да стане, то следвало да се позволи „отворено финансиране” с дарения, което било американски модел.

След въпрос на „Флагман” - нормално ли е най-голямата партия да има 20 млн. лв. на депозит, Карадайъ отговори: „Това е друг дебат. Не е отворен дебат, за да говорим на тези теми. Дебатът е приключил със срока за внасяне на промени между първо и второ четене.”

От „Обединени патриоти” отговори Юлиан Ангелов, представител на ВМРО.

За ДПС той каза: „То си е тяхна работа, дали ще участват или не. Когато трябва да бъде защитена демокрацията в България, мисля, че всички политически партии в България трябва да са национално отговорни и да преглътнат егото си. (…) Те си носят кръста.”

 


В категории: Политика