Докъде стигна идеята за новия градски стадион на Бургас

Това е избраното място за нов стадион на Бургас. Предвижда се съоръжение за около 5 хил.зрители


Проектът е почти готов, концепцията за спортното съоръжение в ж.к.Меден рудник скоро ще бъде представена на съветниците

Докъде стигна идеята за новия градски стадион на Бургас? Флагман.бг потърси отговора на този въпрос, след като вчера стана ясно, чеПФК „Нефтохимик Бургас 1962“ не може да се разбере с Митко Събев за наема на ст.“Лазур“ и ще домакинства през новото първенство в Созопол.

Припомняме, че преди година Община Бургас обяви планове да изгради 5 хил.стадион край ж.к.Меден рудник. Обявена бе и обществена поръчка за избор на архитект, който да проектира спортното съоръжение, процедурата бе спечелена от „Архитекти Бурулянови“ – автори на някои от най-впечатляващите проекти в града. Визитката им картичка е Експоцентър Флора.

В екипа, работещ по новия стадион влязоха талантливи архитекти-визионери, които изготвиха своето предложение и го представиха на общината. В последната половин година се уточняват детайлите и изчиства концепцията.

Градският стадион на Бургас ще е от английски тип, морски платна ще спират розата на ветровете край ж.к.”Меден рудник”

Преди няколко дни с колегите, които работят по проекта за нов стадион разговаряхме. Те ме увериха, че са готови и в момента тече последен анализ и КСС-а. Очакваме в най-скоро време да пристигнат анализите по оценката колко ще струва строителството, на какви етапи може да се реализира, за да може да запозная Общинския съвет и да се вземе решение кога ще започне изграждането на съоръжението“, каза пред Флагман.бг кметът Димитър Николов. Вероятно на някоя от следващите сесии ще бъде представен проектът и ще се обсъдят сроковете за евентуално строителство. Оптимистичният вариант е в началото на следващата година.

От думите на Димитър Николов стана ясно, че засега това е основната опция пред общината, защото евентуалното строителство на голям стадион, с който България да кандидатства за европейско или световно първенство, ще се отложи във времето.

„На няколко пъти имахме среща с министъра на спорта Красен Кралев. Бургас е един от одобрените градове-домакини на бъдещ европейски шампион и в момента ние сме предоставили на вниманието на държавата къде може да се изгради пободен стадион – имаме територия, имаме възможности, за да предоставим терен в полза на държавата, но това са дълбоко в годините задачи, които ще бъдат решавани“, допълни Димитър Николов.

Преди година идеята на администрацията бе новият стадион да се изгради с финансиране по линия на „Джесика“, както се направи най-модерният плувен басейн в България – „ОЗК Арена“.

 


В категории: Спорт