Да покриеш Бойко Борисов

Караянчева се грижи премиерът да не се явява на парламентарен контрол, където той се чувства некомфортно


Цвета Караянчева продължава практиката да отклонява въпроси към премиера, свързани с парламентарния контрол 

Председателят на парламента Цвета Караянчева е спряла две питания на депутати към премиера Бойко Борисов. Това е предизвикало недоволство и разправия на Председателския съвет в сряда сутринта, научи „Флагман”.

На 5 юни лидерът на „БСП за България” Корнелия Нинова е отправила питане до министър-председател „относно преразпределяне на излишъка по националния бюджет за 2019 г.”

Ден по-късно трима соцдепутати – Таско Ерменков, Жельо Бойчев и Атанас Костадинов, са подали друго питане до Бойко Борисов, свързано с „общата политика на правителството относно електроенергетиката в страната, базирана на собствен добив на въглища, дефиниране на основните определящи елементи на отношението и поведението на изпълнителната власт в решаването на проблемите в сектора”.

И двете питания са спрени от председателя на парламента Цвета Караянчева заради „несъответствие с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание”, показва справка в сайта на парламента.   

В сряда сутринта на Председателския съвет представители на „БСП за България” са възроптали и са „обжалвали” отказа на Караянчева да пусне въпросите към премиера. Шефката на Народното събрание обаче се оправдала, че питанията не били от компетентността на министър-председателя, а на съответни министри.

По отношение въпроса на Корнелия Нинова за излишъка, например, следвало да отговори финансовият министър.

От БСП не се съгласили и обявили, че казусът касае цялото правителство и парламента.

„Моля да ми отговорите предвиждате ли актуализация на държавния бюджет на Република България за 2019 г. и ако не, как възнамерявате да преразпределите излишъка по националния бюджет”, се посочва в питането на Корнелия Нинова, с което „Флагман” разполага.

В документа лидерката на БСП обяснява, че според информационен бюлетин за месец април на Министерството на финансите е налице бюджетен излишък от близо 2,7 млрд. лв.

На Председателския съвет Нинова обаче не получила подкрепа от останалите парламентарни групи.

Представителите на ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля” застанали на страната на Караянчева. ДПС пък се въздържали, като казали, че тях този въпрос не ги касае, както обясни депутат от БСП пред „Флагман”.

И така в крайна сметка питанията към премиера били успешно отклонени.

От БСП отдавна протестират срещу сегашния, а и срещу предишните председатели на парламента от ГЕРБ, системно спиращи въпросите към Бойко Борисов.

Известно е, че премиерът не обича критиките в Народното събрание и се появява изключително рядко там. Той отсъства системно, включително и при ключови гласувания, като тези за бюджета или при смяната на министри.

Това спорадично предизвиква ответна гневна реакция от представителите на БСП, които припомнят, че работодател на министър-председателя и правителството е именно Народното събрание. По презумпция парламентът трябва да упражнява и контрол върху кабинета.

Бойко Борисов обаче предпочита да не отговаря лично, а да бъде заместван от министрите си. Затова и са основателни съмненията, че той е „поръчал” на председателя на парламента да го „покрива”, когато това се налага.

Видно е, че лидерът на ГЕРБ се чувства по-комфортно в нетипична за един премиер-министър среда  -  като шофьор на джип, возещ бодигардовете и министрите си по строежите и питащ работниците „как сте”, „бачкате ли яко”.


В категории: Политика