Човешкият „материал“ в Чехия както издигна Бабиш, така и ще го свали – ние да му мислим...

Ще стане накрая като в Чехия, олигарсите да са премиери, заплаши Бойко Борисов. Да де, ама "материалът" все пак не е същият.


Хората и институциите тук и там очевидно действат по много различен начин

В неделя стотици хиляди чехи изпълнили парк „Летна“ в Прага, събирайки се на „най-големия протест след падането на комунизма“, гърмят чужди и наши медии. Това бе кулминацията на серия митинги през последните седмици.

Защо са недоволни хората от бившата комунистическа страна? Да не са им вдигнали цената на тока? Да не им е станал много скъп бензинът? Нищо подобно!

Просто премиерът им Андрей Бабиш се оказал тарикат, но не искал да си ходи. През април станало ясно, че трябва да бъде обвинен в измама за злоупотреба с европейски субсидии, извършена преди десет години. Обявила го полицията! Повтарям – полицията обявила това за премиера.

След това Бабиш решил да смени министъра на правосъдието - предполага се, за да повлияе на разследването. Именно оттам тръгнали протестите.

Андрей Бабиш освен милиардер бил и популист, затова го наричали и чешкия Тръмп.

Българският му колега преди няколко седмици пък внезапно пристигна в парламента, след като му проблеснало, че народът му е решил на референдум, че субсидиите за партиите трябва да паднат на само 1 лев на глас.

„Ще стане накрая като в Чехия... в много страни – милиардерите и олигарсите да са им премиери, няма да мине много време. Партиите ще станат собственост на бизнесмени“, предупреди Бойко Борисов, но настоя, че това трябва да се случи, след като народът така е гласувал на допитването.

„Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям“, така пък Борисов оцени народа си още през 2009 г. на среща с български мигранти в Чикаго.

Ако пак се върнем на Чехия, „материалът“ там - и като народ, и като кадри в институциите, очевидно както го е издигнал тоя Бабиш, така и ще го изгони.

Ние тука да му мислим...