Бургаски бутик отнесе солена глоба за продажба на ментета, собственичката – условна присъда

Бутикът е един от известните магазини за дамски стоки в Бургас, от известно време е позициониран на нов адрес


Държавата тръгва на война с продавачите на евтини стоки, имитиращи световните брандове

На изключително интересно дело се натъкна Флагман.бг в Бургаския окръжен съд (БОС). Известен бутик е отнесъл солена глоба, а собственичката му – условна присъда заради продажба на ментета. (ВИЖТЕ ТУК)

Става въпрос за популярния сред бургаските дами магазин „Подиум“, който доскоро бе на най-скъпата търговска улица в града – бул.“Алеко Богориди“, но от известно време, се е преместил в периферията на булеварда – на ул.“Антим I“. Собственик на бутика е 41-годишната бургазлийка Ваня Иванова Янкова.Случаят е от 2017 г., но за проверката става ясно едва сега, след като има собственичката е обжалвала наложения акт пред БОС.

Преди две години служители на икономическа полиция и патентното ведомство са извършили внезапна проверка на бутика. Установили са, че е пълно с ментета - евтини имитации от почти всички световни брандове, предпочитани от жените – „Живанши“, „Луи Вюитон“, „Ив сен лоран“, „Шанел“ и множество други.

От акта се вижда, че става въпрос за дънкови якета, панталони, шорти, дамски тениски, шалове и аксесоари – пълна имитация на известните марки.

Цената на стоките като фалшификати е 3800 лева, а като оригинали – многократно повече, установили са разследващите и са наложили конфискация на стоките, тяхното унищожаване и глоба от 3800 лева.

Случаят е докладван и на Районна прокуратура, а под персонална отговорност е подведена управителката Ваня Янкова. С решение № 1969/2018, което е влязло в сила, тя е осъдена на 4 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и персонална глоба от 1500 лева.

Пред Окръжния съд Ваня Янкова е обжалвала само наложената санкция на дружеството й „Вакрис 03“ ЕООД. Според нея глобата ще доведе до фактическия фалит на фирмата. Съдът обаче е безкомпромисен и прилага стриктно закона, потвърждавайки глобата.

Проверка на Флагман.бг показа, че Ваня Янкова има участие в още 4 фирми, опериращи в търговията с дрехи и дамски стоки – „Подиум фешън лукс“ ЕООД, „Подиум фешън груп“ ЕООД,, „Подиум фешън“ и „Вакрис 17“ ЕООД. От известно време магазинът се е насочил към онлайн продажби.

Присъдата по това дело е вследствие на законодателните промени за борба с търговците на ментета. Преди дни продавач от Слънчев бряг (ВИЖТЕ ТУК) също си изпати жестоко заради опита му да търгува с ментета „Адидас“ и „Найк“.


В категории: Темида