БСП-Бургас „захапа“ общината за градския транспорт и светофара на Билкова аптека

Цената на билетчето в Бургас е втората най-скъпа в страната. В другите градове тя е непроменена и все още е 1 лев, категорични са от Столетницата


Градът е с втория най-скъп градски транспорт в страната, а средната заплата е чак на 10 място

БСП-Бургас „захапа“ администрацията преди предстоящата сесия на Общинския съвет.

На пресконференция днес от Столетницата повдигнаха няколко значими за тях проблеми, които според представителите на партията са неразрешени от общината. Пред медиите застанаха общинският председател на БСП-Бургас Живко Господинов, както и съветниците Чанко Мирчев, Кирил Петков и Радослав Петков.

Живко Господинов припомни, че през последния мандат цената на билета за градския транспорт на няколко пъти бе повишавана - от 1 лв. на 1.20 лв. до 1.50 лв. „Цената на билетчето в Бургас е втората най-скъпа в страната. В градове като Стара Загора, Варна, Пловдив, тя е непроменена и все още е 1 лев. Там обаче средните доходи са по-големи от тези в Бургас и пак плащат по-ниска цена за градски транспорт“, обясни Живко Господинов. 

БСП припомни, че многократно повдигали този въпрос още от въвеждането на новите тарифи, но отговорът винаги бил един и същ – „Бургасбус“ ежегодно инвестира в нови автобуси и поддръжка на старите, а системата на интегрирания градски транспорт била най-модерната в страната.

"Защо трябва ние гражданите да плащаме за взетите от администрацията решения, при положение, че за втора поредна година дружеството работи на загуба", попита риторично Живко Господинов. От администрацията обаче гарантирали, че „повече повишения в цената нямало да има“, което според БСП обаче е крайно недостатъчно като отговор. 

От Столетницата поискаха и връщането на линиите „12“ и „12А“, защото транспортната схема в сегашния си вид била неефективна, а социалният аспект в интегрирания транспорт „тотално липсвал“. Хората от кварталите се налагало ненужно да се прекачват, което им коствало по 6 лева на пътуване. (при цена на билета 1.50 лв.), изтъкват социалистите.

От БСП повдигнаха и темата с кръстовището на Билкова аптека, което всъщност според тях било единственото в България, на което червения сигнал на светофара „държи“ повече от 100 секунди. 

„От администрацията ни отговориха на запитването, че то било съобразено със Закона за движение по пътищата и нямало как да се оптимизира по-добре от това, защото било едно от най-натоварените в страната. Реално наша проверка показа, че титлата „най-натоварено кръстовище в България“ държи това на Орлов мост в София. Там червеният сигнал не продължава повече от 56 секунди“, обясни Живко Господинов. 

Той изрази желание да разговаря лично с „експертите“, които са изказали твърдението, че няма как дългият червен сигнал да се намали и попита на кого е възложено обследването. Общинският председател на БСП-Бургас заяви, че „няма нито експертиза, нито експертност“ в обясненията на администрацията и със сигурност начини за оптимизацията на кръстовището съществуват. „Там наблюдаваме организирано от общината задръстване, на което се „наслаждаваме“ всеки ден“, обяви той.

На свой ред общинските съветници Чанко Мирчев продължи темата с обещаната през 2016 г. „зелена вълна“ на светофарите по бул. „Христо Ботев“. „Вече повече от две години чакаме „зелената вълна“, която драстично да облекчи трафика през центъра на Бургас. При скорост от 40 км/ч, която е позволената за градско от ЗДвП, би трябвало това да се случи сравнително лесно, но все още виждаме, че няма развитие“, коментира Чанко Мирчев.

Колегата му Кирил Петков алармира за проблема с разделението на абонаментните карти за градския транспорт за пенсионери на две групи – от 65 до 70 и от 70 до 75 г.

„Разграничаването било защото хората между 65 и 70 години още били работоспособни. Затова и те са картите им за градския транспорт са малко по-скъпи. Аз лично разлика между 65-годишен пенсионер и 75-годишен пенсионер не виждам и смятам, че би трябвало да се третират по един и същ начин“, каза Петков.

БСП подхвана и някои други злободневни и често разисквани теми – липсата на кошчета за отпадъци по обновената ул. „Фердинандова“, фактът, че подлеза на бул. „Захари Стоянов“ в т.нар. „село“ на жк „Меден рудник“, който бе част от кампанията на ГЕРБ за 2015 г., все още не е ремонтиран;   липсата на видимост при новия излаз от ул. „Александър Велики“ към бул. „Христо Ботев“; и хаосът в движението в определени часове покрай училищата, когато родителите прибират децата си.
 


В категории: Политика