Брегът в Сарафово се свлича, кметът вика пак специалисти от Варна

Според специалистите от „Геозащита“ - Варна свлачище в Сарафово няма, но хората, които имат имоти край морето твърдят, че брегът продължава да пропада


Димитър Николов е поел ангажимент да поканим експерти от „Геозащита“ по брегоукрепване, каза заместничката му Чанка Коралска

Виждаме как се свлича брега, макар че според специалистите от „Геозащита“ - Варна проблем нямало. Това казаха пред камерата на бТВ жители на бургаския квартал Сарафово. Рано тази сутрин те се събраха край свлачището, за да споделят отново своите притеснения, че може да загубят домовете си.
Жителите на Сарафово са притеснени, че къщите им могат да бъдат повлечени от свлачището, активизирало се през октомври миналата година, каза водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.
Мястото няма да се укрепява с бетон, а със земна маса, добави той.
Хората обаче се страхуват, че ако няма бетон в канавката, няма да може се отича количеството дъжд.
Според експертите от Варна свлачищни процеси няма, но се вижда как плочките и паветата до оградите на къщите, които са на 5-6 метра от отводнителната кална канавка, пропадат.
Страхуваме се, след като бе махната старата канавка при дъжд може да се активира по-сериозно свлачището, каза един от собствениците на апартаменти в близката сграда.
„Притеснява ни това, че от октомври досега нищо не е направено. Канавката дори, която вършеше някаква работа, вчера се разруши. Изпълняват се уж някакви мерки, предписани от „Геозащита“, а няма проект за брегоукрепване“, добавя негов съсед.
„Проблемът е, че след като от общината казват, че това е предписание на „Геозащита“ и не може да се направи нищо друго, сме изложени на риск. Вчера по време на дъжда видяхме как водата се отичаше, но пръста започна да се свлича. При по-голям дъжд обаче може да се стигне до сериозни последици“, каза една от дамите, имащи имот край свлачището.
„Това, което се случи през миналата година, предизвика притеснения у гражданите, които живеят на близо. Разбирам ги. По тази причина още миналата година веднага реагирахме и извикахме специалисти от „Геозащита“, които единствено са компетентната организация в България, за да кажат има ли свлачищни процеси или не“, заяви заместник-кметът на Бургас Чанка Коралска.
„Проект за укрепване на свлачище няма, защото според становището на „Геозащита“ тук свлачищни процеси няма. Има предписание да се възстанови естествения откос, тъй като експертите констатираха, че има голям обем от строителни отпадъци, които са натрупани и те именно са натежали. След големия дъжд са свлечени надолу“, обясни тя.
„Кандидатствахме не за укрепване на свлачище, а за възстановяване на щетите, които са нанесени от дъжда“, уточни заместник-кметът.
Никой от нас не си изхвърля строителните отпадъци тук, уверяват собствениците на близките имоти. 
„Според „Геозащита“ може да няма проблем, но ние виждаме ежедневно как се свлича брега. Тук се работи от една седмица, но не виждаме пари да са похарчени за разрешаване на нашия проблем“, каза млад мъж пред камерата на бТВ.
Вчера кметът Димитър Николов пое ангажимент да извикаме специалисти от „Геозащита“ - Варна отново, добави Коралска.
 


В категории: Бургас