14 нови предприятия откриват в Бургас до края на годината

Сигматек е един от инвеститорите, които ще открият производството си в Бургас. Компанията влага 30 млн.долара

Ще бъдат осигурени около 650 работни места в сферата на леката и хранително вкусовата промишленост

До края на годината в Бургас ще отворят врати 14 нови предприятия, които ще предложат 650 нови работни места. Дейността им е в областта на леката и хранително-вкусовата промишленост, хидравличните системи и високите технологии. Две от компаниите имат логистична дейност. Новите предприятия са разположени в Северната промишлена зона и са част от "Индустриален и логистичен парк – Бургас", пише вестник Капитал.

Това е резултатът на един общ проект на община Бургас и националната "Индустриални зони", който в последните години доведе доста желаещи да работят в зоната. Индустриалната зона заема площ 240 дка и вече е почти изцяло запълнена. Общите инвестиции в нея надхвърлят 80 млн. лева. "Имаме свободни само 2 парцела, а желаещите да ги купят са 15", казва изпълнителният директор на "Индустриален и логистичен парк – Бургас" Стамен Стамов. Почти половината инвеститори в новата зона са от Бургаския регион, останалите са от страната, а 7 са чуждестранни инвеститори. Общият брой на компаниите, които са изградили или са в етап изграждане на своите обекти, е 34. Някои от тях са закупили по два парцела.

Стартиращи проекти

Сред най-големите стартиращи проекти в Бургас е този на "Сигматек", която инвестира 30 млн. долара в научноизследователски и производствен комплекс за части за самолетни двигатели. Предприятието е високотехнологично и е насочено към рециклиране на турбини на самолети. То разполага с научен център и ще използва украинска технология. Само в това предприятие ще бъдат отворени 300 нови работни места.

Инвестиция в размер на 5 млн. лева подготвя компанията за производство на резервоари и цистерни за съхранение на пропан-бутан "Сити газ". Тя има закупен терен там и инвестицията беше планирана още през 2017 г. Млекопреработвателното предприятие "Олимп" вече е инвестирало 3.4 млн. лева, а производителят на пластмасови изделия "Ротопласт М" - 3 млн. лв. Инвестицията на "Хидробетон" е съответно за 2.9 млн. лв., а новият сервизен център на "Волво груп" също е там и струва над 2 млн. лева.

Завод в района на новата индустриална зона ще построи и турска компания, която произвежда седалки за кинозали и обществени места по високотехнологичен начин, твърдят от ръководството на "Индустриален и логистичен парк – Бургас". Зоната е в преговори за откриване на модерен център за данни, в който ще работят около 60 души.

Нова зона – нови възможности

Заради големия инвеститорски интерес, който надхвърля възможностите на "Индустриален и логистичен парк - Бургас", общината готви разширението му с нови 600 дка. Решението за апортиране на 600 дка държавна земя беше взето от МС в края на януари тази година. Те се намират в Южната промишлена зона на града, в близост до бургаските корабостроителници и кв. "Меден рудник", и ще формират новата Индустриална зона–юг.

Бургаският "Индycтpиaлeн и лoгиcтичeн пapĸ – Бypгac" AД е съвместен проект на община Бургас с дял 49% и "Национална компания Индустриални зони" ЕAД с дял 51%. Новата Индустриална зона–юг е на етап проектиране на вътрешното разположение, след което ще започне отчуждаване и придобиване на право на строеж на инфраструктурата.

Южната зона ще бъде с подобни на северната зона параметри – ще има довеждаща инфраструктура, дъждовна и битова канализация, пречиствателна станция, високоскоростен интернет, газ и други комуникации. Докато Северната индустриална зона е насочена повече към малки и средни инвеститори, новата зона на юг ще даде възможност за развитие и на големи предприятия. На инвеститорите ще се предлагат парцели между 16 и 150 дка, докато в старата зона парцелите са с площ между 2 и 20 дка.

"На практика възможностите на старата индустриална зона вече са изчерпани и дори имаме заявки от инвеститори за новата южна зона, но все още не сключваме договори. Този процес ще започне след няколко месеца", казва Стамен Стамов.

Цени и условия

"Цената на земята в "Индустриален и логистичен парк - Бургас" върви успоредно с инвестициите, които правим в нея, но не бих казал, че е висока. Последната сделка се случи на около 30 евро за кв.м. С тази цена инвеститорите получават цялата довеждаща инфраструктура, интернет, газ и др.", казва Стамов. Целта ни е по-скоро да се разкриват нови работни места и да се реинвестира в производството, защото това според нас би довело до икономически подем в региона, допълва той.

Според инж. Тодор Андонов, собственик на една от първите компании, които са започнали работа на територията на "Индустриален и логистичен парк - Бургас" – "Термал инженеринг", първото, което го е привлякло, за да направи инвестиция тук, е инфраструктурата. Основните предимства са лесният достъп до Южното и Северното Черноморие, близостта до "Тракия", жп гарата и летището. "С отварянето на ул. "Крайезерна" и моста, който изнесе трафика извън града, локацията на индустриалната зона стана стратегическа за Бургас, защото има достъп във всички посоки", казва той.

Тъй като е убеден, че мястото е перспективно, Андонов е закупил допълнителен парцел от 3.5 дка, за да разшири бизнеса си. Бързото придвижване на свързаната документация с инвестициите е другото предимство на зоната.

И още индустриални зони

Изцяло общинска собственост е другата индустриална зона - "Българово". Към момента са запълнени 50% от капацитета на "Българово", като заявените инвестиции там са в размер на 18 млн. лв.Интерес към тази индустриална зона е проявила Maviglia, която иска да отвори в Бургас първото предприятие за ръчно направена италианска паста. Инвестиционни намерения е заявила и фирма "Уником Болкан", която иска да изгради база за производство на детски играчки. В ход отново в Българово са изграждане на производствена база на производителя на детайли за обувната промишленост "Стратежия". През март отваря врати и центърът за търговия и сервиз на селскостопанска техника на "Мегатрон". В процес на проектиране са търговска и сервизна база за селскостопанска техника на "Интepaгpи Бългapия", складова база за селскостопанска продукция на "Гeнчeв Aгpи" и производство на тръби за водопроводни, канализационни, газопреносни мрежи и складова база на "Πaнaйoт Πeйчeв".

Община Бургас инвестира също в инфраструктурното обезпечение на индустриалните терени в посока Ветрен и "Пети километър".

В ход е и работата по изработване на нов подробен устройствен план на Индустриална зона Равнец, която е ориентирана предимно към по-едър бизнес. Тя е разполага с площ около 3800 дка с възможност да стигне до 4500 дка и разполага с две писти за самолети.
 


В категории: Бизнес