Директорът на Francofolies de la Rochelle Жерар Пон и кмета на Благоевград д-р Атанаса Камбитов дадоха началото на петото издание на международния музикален фестивал „Франкофоли“.

Юбилейното шоу е в градския парк “Македония”, а входът за всички жители и гости – свободен. Грандиозното шоу се очаква да започне до 30 минути.

В изключително силната програма се открояват добре познати знаменитости от всемирната сцена. Американката с италиански корени LP е хедлайнер в първия ден на престижния форум. Преди нея излиза хитовият молдовски изпълнител Дан Балан, както и френската електро-суинг банда „Караван плас“. На 22 юни за Франкофоли първи ще излезе Никола Груев-Koтарашки с групата си. По-късно те ще отстъпят място на едни от най-известните румънски артисти – Моранди, чиито хитове са познати в целия свят. Хедлайнер на втората вечер е французинът Кенджи Жирак, който доби световна популярност с хита си Andalouse.

Сцената за фестивала „Франкофоли“, на която ще се изявят всички музиканти, е с площ 300 кв. м. На и около нея ще бъдат поставени около 300 ефектни осветителни тела, ще има и над 250 кв.м. LED стени, на които ще се излъчват изявите в реално време. Със своята мощ, качеството на озвучаването попада в топ 3 на системите от световно ниво, а всеки един от участниците пристига с най-актуалните си декори, което гарантира допълнителен ефект. Площта на парк „Македония” е 62 дка, което позволява да се съберат десетки хиляди хора, като на място е осигурен достъп за хора в неравностойно положение. Мерките за сигурност в парка са изключително сериозни, няма да се допуска влизането с бутилки, твърди и остри предмети, а лицата под 18 години ще влизат след попълнена декларация от техните родители/настойници. За фестивалното настроение ще  допринесат и шатрите, на които ще се предлагат храни и напитки. За първи път ще има безплатна зона за туристически палатки – над езерото в парк „Бачиново”. Тя ще е разположена на площ от около 2 декара и ще бъде напълно безплатна за меломаните, избрали този начин да съпреживеят фестивала. Помислено е и за сигурността им, тъй като в самия парк охраната е денонощна, съобщи пред медиите във Френския институт в София зам.кметът на Благоевград Христина Шопова. Тя коментира, че в общината, която притежава всички права за провеждането на „Франкофоли“ на територията на България и балканския регион, са изключително горди с фестивала. „Много е лесно да се закрие нещо, но много по-трудно да го възстановиш и да изградиш доверие”, добави дамата. На френската закуска дойдоха Жил Курежлонг, първи съветник в посолството, и Фабиен Флори, шеф на Френския институт в България. Жерар Пон, директор на Francofolies de la Rochelle, сподели видео поздрав: „Фестивалите „Франкофоли“ по света са голямо семейство и аз съм щастлив, че Благоевград празнува вече петото си издание. Програмата е на световно ниво, организацията на събитието – също. Очакват ви страхотни моменти с любими звезди.”Копирано от standartnews.com