108 нарушения на трудовото законодателство в сектор „Растениевъдство“ са констатирали при 29 проверки в Благоевградска област през май инспектори от Инспекцията по труда, съобщи вчера на пресконференция шефът й инж. Славянка Симитчийска. От началото на 2019 г. досега са заявени 1396 образеца на еднодневни трудови договори и въпреки разяснителните кампании, специално организирани преди няколко седмици в Петрич и Сандански, работодатели и работници в селското стопанство все още масово не са наясно с предимствата при сключването им, допълни тя. Наетите, дори безработни, не губят право на социални помощи и осигуряване, като в същото време се осигуряват пенсионно и във фонд „Трудова злополука и професионална болест“. Стопаните пък, наели работници за ден или няколко, не са длъжни да регистрират в НАП тези договори, както и да оформят трудовите книжки на аргатите и да издават заповеди за прекратяване. Още по-голямото удобство на еднодневните договори е, че от май те могат да се сключват и само за 4 часа, подробно обясни инж. Симитчийска. В сравнение с миналата година заявените договори за 1 ден са с 500 повече, обобщи тя.

Шефът на Инспекцията по труда отчете, че служителите й са направили 169 проверки за спазване на трудовото законодателство за изтеклия месец, като най-честите сигнали за нарушения са за неизплатени обезщетения за неизползван годишен отпуск, неосигурени почивки, неизплатени командировъчни на шофьори при устни договорки с работодателя, както и за полагане нерегламентирано на извънреден труд.

Заради разследване на леки трудови злополуки са правени разследвания в Банско на нараняване при ремонт на камион и в района на Гоце Делчев – в сферата на строителството, но и двата случая били леки и без сериозни проблеми за здравето на пострадалите.

„Исканията за постъпване на работа на непълнолетни лица са 40, отказали сме само 1 в сферата на растениевъдството, което визираше пръскане с препарати“, информира инж. Симитчийска.

Тя посочи, че най-често учениците ги наемат като сервитьори, бармани или продавачи на павилиони. Срокът за издаване на такова разрешително е 7 дни, но от благоевградската инспекция го правят максимално бързо от 1 до 3 дни в интерес на гражданите.

Директорът на Агенция по заетостта Станислава Поповска отбеляза, че е отворена процедурата по схема „Младежка заетост“, по  която работодателите могат да назначават стажанти и обучаеми, и тя е без краен срок. Отново към работодателите е насочена програма, която финансира обучение на персонала в ключови компетентности – като дигитална компетентност, умение за учене и инициативност и предприемачество. Традиционно за този период на годината безработицата в Пиринско пада и от началото на годината броят им в областта е с 1909 по-малко в сравнение с 2018 г.

Дирекция „Социално подпомагане“ през май е спряла помощите за 1 месец на 287 семейства, основно в градовете, за 308 деца, които са отсъствали от училище повече от 5 часа без причина. Още 50 семейства с по-малки хлапета са отрязани от детските за отсъствие без причина 3 поредни дни от градина.

244 бебета са родени в Благоевградска област през май и майките им са получили общо 97 650 лв. еднократна помощ – в зависимост от това дали е първо, второ, трето и т.н. дете тя е различна: 250 лв., 600 лв., 300 лв. и т.н., информира гл. експерт в дирекцията Станка Михова. Тя съобщи още, че в края на май са били подадени 172 декларации за включване в Националната програма „Асистенти на хора с увреждания“, отказани са 27 заради неотговаряне на изискванията, а са одобрени 127 лица.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА