Двукратният световен шампион и сребърен медалист от Олимпиадата в Сидни Серафим Бързаков запали символично олимпийския огън в Благоевград и даде старт на факелното бягане, с което бе отбелязан Международният олимпийски ден и Денят на българския олимпиец.

„За мен спортът е един живот и учи на трудолюбие, постоянство и дисциплина. Винаги съм спортувал и продължавам. Гледам да правя неща, полезни за борбата и за спорта като цяло, и работя за това да вкараме малките деца в залите“, сподели С. Бързаков и допълни, че за него е чест да запали олимпийския огън и да се включи в проявата.

Участниците поздрави и ръководителят на катедра ТМФВ /Теория и методика на физическата подготовка/ към Факултета по педагогика на ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград доц. д-р Даниела Томова, която е и председател на Олимпийския клуб в областния център. Тя изтъкна, че пробегът няма състезателен характер и идеята е повече хора да се докоснат до символа и олимпийските игри, тичайки и предавайки огъня по трасето.

В бягането – една обиколка на езерото в парк Бачиново, се включиха близо 100 студенти от специалностите „Физическо възпитание и спорт“ и „Спорт“, докторанти, преподаватели от ЮЗУ, ученици от Професионалната гимназия по икономика, СУИЧЕ, Математическата гимназия, учители по ФВС. Най-малкият участник в пробега бе Никол – на годинка и седем месеца, която с помощта на майка си се „справи с предизвикателството“.

Участниците в кроса получаха специални тениски с  олимпийската емблема и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Малко след проявата С. Бързаков, който дойде с цялото си семейство, изрази готовност да се включи в срещи-разговори със студенти и ученици, за да мотивира младите хора да спортуват.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА