Жалби в общината, че децата им не са приети да учат наесен в VІІІ СУ – Благоевград и искане да се сформира допълнителна пета паралелка в училището депозираха вчера сутринта няколко майки на кандидат-първокласници. Родителите бяха изключително притеснени след обявяването завчера на списъците на приетите първокласници в най-голямото училище в жк „Еленово“, когато, както „Струма” писа, се разбра, че 46 хлапета, сред които 7 с максималния брой от 100 точки, не са приети. 

„Цяла нощ и цял ден мисля само за това, че детето ми не е прието“, изключително притеснена бе Мая Манова, чието момченце е кандидат-първокласник. Тя заедно с още две майки на хлапета, които са „извън борда“ на VІІІ училище, искаха среща с началника на Регионалното управление по образование Ивайло Златанов вчера сутринта, но не успяха да го уцелят в кабинета.

„Настояваме да се разреши сформиране на пета паралелка в VІІІ училище и да се увеличи броят на децата в останалите 4, за да се приемат всички кандидати“, обобщи исканията на родителите Манова и обясни: „Живеем в района на VІІІ училище, голямото ми дете учи в това училище, а миналата година на среща с родители кметът обеща: „Няма да разделяме братя и сестри“. В момента разделят малкия ми син от по-големия му брат. Познавам хора, които смениха адресната си регистрация, за да влязат в района на училището, което желаят. Това не е правилно, но ни принуждават да го правим“, откровена бе майката.

 „Имам близнаци, преди две години и няколко месеца купихме апартамента и се регистрирахме на новия адрес, но се оказва, че този период не е достатъчен децата ми да получат максимален брой точки за прием и имат по 83 т. само заради показателя за местоживеене“ , обясни Маргарита Иванова. Тя изясни, че живее до двора на VІІІ, а  работи срещу училището. „Сама отглеждам близнаците след смъртта на баща им, тук нямат баба и дядо и няма на кого да разчитам да ги води и взима от училище. Излиза, че общината ни наказва, задето сме се преместили в жк „Еленово“, без да предвидим кога да сменим жилището си, за да сме конкурентоспособни! Аз нямам друг вариант да обгрижвам децата си, ако не са в най-близкото до дома училище“, категорична бе М. Иванова.

„С мъжа ми не сме от Благоевград, преместихме се от Лом през 2016 г. заради неговата работа и веднага се регистрирахме“, разказа Мария Филатова и допълни: „Сега се оказва, че по тази причина, защото нямаме 3 г. непроменено местожителство в жк „Еленово“, голямото ни дете не се класира и има 80 точки. Имам бебе на 11 месеца, нямаме роднини тук, живеем на 200 метра от VІІІ училище, кажете ми къде да изпратя на училище каката и как да я водим и взимаме от по-далечно училище?! Това не ни е по силите, не можем да си позволим да плащаме допълнително на гледачка, за да обгрижва малката, докато водя или прибирам голямата. Миналата година имаше същите проблеми с приема в VІІІ и се притеснихме, защото голямото ни дете беше в предучилищна, затова се срещах с директора на VІІІ и той беше категоричен , че нямам основания за притеснение и че дъщеря ни ще бъде приета. Сега излиза, че ме е излъгал“, ядосва се младата майка.

„Искаме нова паралелка, училището е достатъчно голямо да побере още една паралелка, без това да се отрази негативно на едносменния режим на обучение“, декларира майката на близнаци М. Иванова. „Въвеждането на критерий за годините на уседналост е пълно безумие. Мъжът ми е израснал в жк „Еленово“, цял живот е в този квартал, но купихме жилище в съседния „Ален мак“ и изгубихме точките, които ни гарантираха място в училището. С този критерий общината ни кара да лъжем, да търсим варианти за адресни регистрации при роднини, познати и приятели, което нито е редно, нито  е етично. И на какво основание децата с по 100 точки са „прецеждани“ и по датата на адресната им регистрация, като няма такъв допълнителен критерий?!“, ядосва се Мая Манова.

Трите майки декларираха, че не са подавали заявления за прием в други училища, защото били си сигурни, че децата им няма как да останат извън класацията в най-близкото им училище. „Децата ни увисват, на 15 септември няма къде да ги отведем на училище!“, притеснени са трите майки и декларираха категорично, че в друго училище няма да ги запишат.

Вчера следобед родителите се насочили към общината с надежда да се срещнат с кмета или зам. кмета по хуманитарните дейности. „Засякохме случайно зам. кмета Хр. Шопова на стълбите и тя ни призна, че ни е очаквала заради напрежението завчера. Успокои ни, че децата ни ще бъдат приети в VIII, и ни посъветва да изчакаме второ класиране, което започва на 27 юни. Тогава ще се обявят свободните места след първо класиране и горещо се надяваме началникът на РУО да обяви допълнителен прием в още една паралелка или част от приетите на първо класиране деца да изберат да учат в друго училище и да овакантят местата“, разкри надеждите си Мая Манова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА