Първите стипендианти – 10 талантливи деца и младежи от община Дупница с изявени дарби в сферите на наука и техника, изкуство, култура и спорта, бяха наградени от кмета инж. Методи Чимев. Официалната церемония беше открита от началника на отдел “Образование, култура и младежки дейности” в община Дупница Тодор Петков.
“В Дупница има много талантливи деца в различните сфери, но не всички отговарят на критериите на наредбата за държавно стимулиране. Поради тази причина инж. Методи Чимев ни възложи подготовката и направата на общинска наредба, която да даде възможност да подпомагаме ние сами нашите си деца. И това се случи. Имахме подадени 27 предложения, като комисия, в чийто състав попадат и 4-ма общински съветници, разгледаха предложенията и одобриха децата в различните сфери”, сподели Тодор Петков.
“С успехите, които сте постигнали, заслужавате нашите съграждани да знаят за вас. Вие сте бъдещето на този град и тази страна, еталон за младите и гордост за Дупница. Искам да ви благодаря от мое име и от името на всички жители на общината за това, което сте постигнали, за това, че имената ви се свързват с успех и позитивизъм за Дупница. А на родителите, които виждам тук, искам да кажа: Продължавайте да ги подкрепяте, насърчавайте ги, а имате ли нужда от подкрепа – винаги можете да се обърнете към община Дупница. Те са гордост за вас и за всички нас”, силно развълнуван ги поздрави кметът на община Дупница инж. Методи Чимев.
В категория “Наука и техника” годишна стипендия от две минимални работни заплати получи Никол Ангелова. С еднократно финансово стимулиране в същата категория от една минимална работна заплата бе награден Йордан Стоилов. В категория “Изкуство и култура” с годишна стипендия от две минимални работни заплати бе наградена Йоана Югова. С една минимална работна заплата бе наградена Катрин Младенова. В категория “Спорт” годишна стипендия от две минимални работни заплати получи Александра Георгиева, а с една – Митко Джорджев. Състезателката по ски бягане и републиканска шампионка Никол Дашова, Кирил Механджийски и Любена Стоилова – шампионка по художествена гимнастика, получиха месечни стипендии /2 месеца по 140 лева/. Годишната стипендия “Свети Иван Рилски” от 1680 лева получи световният и европейски шампион по кикбокс от СК “Патриот” – Дупница Доброслав Радев.
На награждаването присъства и заместник-кметът на община Дупница Крум Милев. Събитието завърши с обща снимка на децата с кмета на общината инж. Методи Чимев и с пожелание за още много успехи.
НИКОЛАЯ ИВАНОВА