Жилищата в София поскъпнаха с 40% за период от близо три години. Цените на апартаментите ново строителство в столицата през първото тримесечие на годината са с 36,4% по-високи спрямо 2015 г., сочат данните на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 40,7%. Всичко това отрежда на столицата първото място в класацията на градовете с най-бързо покачващи се цени на жилищата. Като за такъв дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 36,61% за период от близо три години.

За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 42,71% спрямо 2015 г.
Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство – с 33,16%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където средното нарастване на цените за тригодишния период е с почти едни и същи темпове – около 29%. Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+29,48%), следван от Стара Загора (+28,98%), и Варна (+28,78%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно със 17,08% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 29,45% като при движението на цените на новото и старото строителство няма почти никаква разлика.