Австрия предупреди скиорите, че правилата тази зима ще са различни. Страната иска да посрещне туристите, които носят огромни приходи на местните хора и на държавния бюджет, но пандемията плаши много хора и Виена се опитва да намери баланс между сигурността и забавлението.

Канцлерът Себастиан Курц обяви, че ще бъдат забранени бурните купони, след каране на ски, типични за алпийските заведения. Той предупреди, че всички посетители в заведенията ще трябва да стоят на разстояние един от друг и да спазват дистанция. На този етап не се предвижда отмяна на зимния сезон.

„Карането на ски, посещението на ресторант, настаняване в хотел, шопинг, разходка сред природата, културен туризъм или уелнес ваканция - всичко това ще бъде позволено в Австрия. Но партитата, във вида в който ги познаваме, няма да са възможни. Просто рискът от заразяване е прекалено висок”, каза той.

В същото време Абу Даби отмени изискването за издаване на разрешителни за закупуване и консумация на алкохол, за да привлече туристи, съобщават световните агенции. След като беше отворен за туристи, Дубай беше първият, който облекчи правилата, за да ги привлече, след като няколко месеца беше под карантина поради пандемията от коронавируса.

"Обявяваме отмяна на разрешителните за алкохол и жителите и туристите ще имат право да го закупят в официалните магазини", заяви Министерството на културата и туризма в съобщение. В същото време купувачите трябва да са на възраст поне 21 години, алкохолът не може да се препродава и трябва да се консумира в частен дом или на „законно“ място, например в клуб.