Директорът на Захарен комбинат-Пловдив коментира казуса със сондата за вода, който беше изнесен днес от прокуратурата.

„През 2018 година си получихме актовете и си платихме глобите. Съгласно предписание на Басейнова дирекция стартирахме процедура за узаконяване. Основната част, от която е да се изготви хидрогеоложки доклад, който отнема доста време. В момента сме на края на процедурата. Планът ни е другата седмица да внесем документите и въпросния доклад и да инстралираме уреди. От там нататък, когато получим разрешението, ще се легализира и тази сонда”. Това заяви пред Glas.bg директорът на Захарния комбинат Петър Стойков.

Той посочи, че процесът е доста сложен, специално изготвянето на хидрогеоложкия доклад.

„Отнема доста време, а и фирмата, която го работи, е доста натоварена, тъй като хората искат да работят съгласно законите, поради което се забавихме за малко във времето”, каза още Петър Стойков.

По-рано през деня Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение за безстопанственост на директора на Басейнова дирекция Цветелина Кънева. Тя остава в ареста за срок от 72 часа. От прокуратурата са установили 40 случая на незаконно сондиране на вода само в Пловдивско. В единия от тях става въпрос за Захарния завод в Пловдив, в който са източени литри вода, без да има монтиран водомер.

От прокуратурата поясниха, че сумата за черпене на вода  не е плащана по вина на директора на Басейнова дирекция. Тя е била сигнализирана многократно, че трябва да ликвидира сондажа, но това не се е случило. Няма данни да е получавала материални облаги.

От Захарния комбинат в Пловдив заявиха, че съдействат на разследващите и че процедурата по регистриране на сондата е към своя край.