Затвориха сладкарниците, кафенетата, ресторантите, нощните барове, но не и кафеавтоматите. Десетки сигнали получихме в редакцията на Glas.bg относно хигиената на вендингмашините. 

Ето какво гласи едно от писмата: 

Здравейте, пиша Ви относно една много подценявана опастност, а именно КАФЕАВТОМАТИТЕ в град Пловдив. Във много други областни градове, те вече са забранени за използване, защото от тях е изключително лесно да се предава заразата от Коронавирус.

Споделям информацията, база на която са били взети решенията за забраната в други областни градове!

"Оказва се, че кафе автоматите, които можем да срещнем на всеки ъгъл, са истински инкубатори за бактерии. Те не се почистват въобще или само в краен случай и поради това в тях се развъждат какви не бацили.

Освен всичко друго при самото им зареждане в тях попадат допълнителни микроби и вируси, които после отиват директно в кафето, чая и топлия шоколад.

Най-много хората си патят от млякото. Независимо че е сухо, в него се развъждат микроорганизми. Стомашно-чревните инфекции са само една малка част от проблемите, които топлото мляко от автомат може да ни докара. При недобра лична хигиена на служителите, които зареждат контейнерите с кафе и вода, може да се окажем с дизентерия и хепатит А.

 

 

 

ХОт фирмите, които отговарят за тази дейност, уверяват, че са наредили машините да се чистят и дезинфекцират всеки път, когато от тях се вземат стотинки или се снабдяват с продукти, но не можели да следят всеки от работниците си. Другото, с което се оправдават е, че високата температура убивала микробите.

Ще се радвам ако може да попитате РЗИ и отговорните институции, дали ще предприемат мерки, преди да е станало късно .