"Правителството досега не е правило толкова щедри бюджети. За първи път има такова масово увеличаване на социалните помощи и това не се правеше в години на икономически растеж, а се прави сега, по време на криза. Това е много лош подход към фискалната политика, защото сега трябва да се мисли как могат да се оптимизират разходи и как при приходите могат да се въведат политики, които биха стимулирали икономически растеж, инвестиции и възстановяване на пазара на труда".

Това коментира пред БНР Георги Вулджев, от Експертния клуб за икономика и политика.

По думите му "не може да се твърди, че социалните мерки са насочени към икономическите проблеми, създадени от коронакризата".

"Увеличават се разходите за заплати на държавните служители, които нито са загубили работни места, нито са загубили заплати. Пенсионерите също не са загубили доход. Тези разходи не са насочени към хората, пострадали от кризата, за да се твърди, че това възстановяване на потреблението ще доведе до възстановяване на икономиката", настоя Вулджев.

Според него, "ако се наложи второ карантиниране на държавата, това би имало доста катастрофални последици за икономиката и за държавната хазна".