Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана.

Това мнение изрази Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, в предаването "Бизнес старт" по bloombergtv.bg.

"В рамките на 17-ата сесия на Българо-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество проведохме серия от срещи с големи компании и стигнахме до подписването на меморандум за сътрудничество и изпълнение на една сравнително голяма инвестиция в сферата на автомобилостроенето. Говорим за сглобяването на автобуси в България".

"Вероятността за позициониране на този завод е по протежението на автомагистрала "Тракия". Продължението на магистрала "Хемус" дава възможност да погледнем към Северозападна България", поясни още Янев.

По темата за интереса на Китай за инвестиции в секторите на строителство и инфраструктура гостът обясни, че по-реалистичният вариант е китайски компании да се наложат у нас, предоставяйки knowhow.

"Разговорите бяха с един от най-големите конгломерати в областта на инфраструктура за изграждането на обекти, например отсечка Русе-Велико Търново, Велико Търново-Габрово, после с магистрала "Марица" и накрая изграждане на транспортен коридор от Истанбул към Букурещ".

"Сътрудничество с Hyundai и завод за производство на батерии за електромобили у нас също са част от приоритетните проекти през 2020 г".