Пазарът на жилищни наеми в София е най-динамичен в периода между август и ноември, когато броят на наемателите нараства няколко пъти. Това провокира част от наемодателите да завишат цените с между 5% и 15%, а наемателите от своя страна да вземат бързи и рискови решения с ред компромиси, пише агенцията за недвижими имоти Antre в свой анализ за пазара на жилищата под наем в София.

Част от агенциите за недвижими имоти манипулират пазара чрез подвеждащи реклами и оферти с цел лична облага. От създалата се хаотична ситуация са ощетени предимно наемателите, но също и някои наемодатели, отбелязва агенцията.

Според анализа увеличаването на наемателите на пазара в началото на есента е породено от три фактора - започването на учебната година за студенти и ученици от провинцията, смяната на местоработата, тъй като периодът между септември и ноември е най-силният период и за агенциите по подбор на персонал, и смяната на училища и детски градини за семейните хора.

Това означава, че наемателите разполагат с ограничено време за наемане, определен стандарт на живот и фиксирани месечни доходи и разходи. Ето защо при определяне на наемната цена е много важно тя да кореспондира с качеството на жилището, пише в анализа на Antre.

Според агенцията основната грешка, която допускат много от наемодателите, повлияни от подвеждащи и манипулативни обяви и агенции, е да определят цена на имота, която е с 10-25% над реалната. „От такава сделка имат полза само брокерите и агенциите, защото ще получат по-голяма комисиона и апартаментът ще бъде отново на пазара през зимата или пролетта, когато наемателите ще го освободят заради неадекватната цена. Това са загуби, както за наемателя, така и за наемодателя, тъй като наемателите ще трябва да търсят ново жилище и да платят нова комисиона, а наемодателите ще имат свободен, амортизиран апартамент в по-слаб сезон“, предупреждават от Antre.

Изчисленията на агенцията сочат, че това ще доведе до по-нисък наем с над 10%, наемането ще отнеме време и съответно ще се стигне до понижаване на годишната доходност. „Препоръчително е наемодателите да се консултират с доказани експерти в областта при определяне на цената на имота, а от друга, когато попаднат на точните наематели, да не чакат, а при нужда да им позволят да намалят наема с 5% до 10%, за да имат спокойствие и сигурна доходност поне за година напред“, съветват експертите на Antre.

Собствениците на жилищата трябва да са изключително бдителни към една малка група „наематели“, които веднага се съгласяват на условията от собственика независимо, какви са те. Причината е, че целта на тези „наематели“ не е ползването на жилището, а злоупотребяване с обзавеждането и вещите в апартамента, пише Investor.bg.

Наемателите от своя страна трябва да са наясно, че поради динамиката на пазара са в по-неизгодната позиция. Те трябва да внимават, както за подвеждащи обяви на част от агенциите, така и с прекалено любезните собственици, съветват от агенцията. Наемателите трябва да проверяват агенциите за недвижими имоти и ако попаднат на такава с повече от три неактуални обяви в реклама, да бъдат изключително предпазливи.

Наемателите трябва да бъдат бдителни и ако собственикът на жилището поиска предплата, която да остане в него, без да е показал нотариален акт или пълномощно от собственика. За всяко капаро или плащане е необходимо да се изисква платежна разписка, съветват от агенцията.