Тони Симидчиева, която е една от уважаваните пловдивчанки и притежава малък семеен хотел в центъра на Пловдив и ресторант към него, написа гневен пост в социалните мрежи заради двойния аршин, с който се мерят ресторантите и пазарите. Заради извънредното положение вече месец и двата й обекта са затворени. Ето какво пише тя: 

Днес, актуална тема е затварянето на кооперативните пазари, заради наложената карантина и аз реших, да се включа в дебата с моя позиция. Споделям тази сметка от такъв пазар, от преди седмица, където, жената която продава, ми поиска сумата от 49.00лева за направените от мен покупки, без касова бележка. Поколебах се, дали да и се доверя за сумата, защото нямаше как да проверя дали сметката е точна, но настойчиво, по мое искане, бих казала лек скандал, ми предостави тази сметка, написана върху парче от кашон. Разликата от вече поисканата и написаната, се оказа около 5лв.

Каза сърдито, че се е объркала и дори не направи опит, да се извини.Жената, според мен, нает работник, продава изобилен асортимент от плодове и зеленчуци и гарантирам, не са нейно производство, а от борсата.

На пазара, стоката се препродава на дребно, по цени, според случая, в момента, заради празниците или може би карантината, вече силно завишени.

С една дума, истинска търговия! Вчера, на друга сергия за плодове и зеленчуци, направих сметка от 62.00лв, резултата беше същият, плащаш на честна дума, без касова бележка, дори без написана на картон сметка. Този път преглътнах, защото нямах време да се разправям.

Защо го пиша и споделям с вас? Защото в ресторантьорския бранш е криза отдавна, трудно се прави баланс между приходи и непрекъснато увеличаващите се разходи. По тази причина, много колеги се опитват да оцеляват, като не минават всички продажби през фиска. В противен случай, губи смисъл упражняването на тази дейност, до там е докаран този бранш, но не се отказват, защото направените инвестиции са големи, няма как да си ги върнат, освен да се надяват на по-добри времена, Но, заради 1.80лв без касова бележка, се затваря заведението от НАП, оставят без работа 15-20 човека, лишават от доходи собственика с които да се покрият текущите разходи на обекта, налагат се глоби.

На пазара за плодове и зеленчуци, на честна дума, винаги без някаква яснота, какво точно плащаш, няма контрол и санкция от НАП. По мои изчисления, такава голяма сергия за плодове и зеленчуци, на която работят само двама човека, прави оборот, колкото едно малко заведение.

Без да поддържа интериор, отопление, висок наем, готвачи, сервитьори, ток, вода , осигуровки, различни договори за обслужване и абонамент, ДДС 20% , данък печалба и всички други съпътстващи дейноста разходи . Ресторантьорския бранш е, най-натоварен с различни административни, данъчни тежести и регулации, проверяван от поне 10 институции, сякаш произвеждаме пушки и патрони, а не салати и храни?

В този бранш, работят около 600 000 човека, които плащат данъци и държавата не мисли за тях, за тях се грижат собствениците на заведения, които носят един, изключително тежък товар и отговорности.
Защо държавата, за едни е майка, а за други мащеха и мери търговците с различен аршин.