Засега икономическа криза в България няма и се надявам така да продължи до края на годината, коментира Райна Миткова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Но в Германия и Италия има признаци за забавяне на икономиката и това няма как да не се отрази и върху България, смята тя.

"Но сега финансовите институции подхождат с доста разум при отпускането на кредити", продължи Райна Миткова.

"Бизнесът също е по-разумен в отношенията с клиентите си. Затова дори да има следваща криза очакваме ударът да е значително по-малък спрямо финансовата кризата от 2008 г., защото сме си взели поуките", каза Райна Миткова пред "Труд".

Най-често хората затъват в дългове заради покупката на джаджи като лаптопи и скъпи мобилни телефони. Профилът на длъжника е млад човек, образован, с добра професия, най-често в IT бранша.

"Той си купува скъпи джаджи, като смята, че веднага има нужда от тях, но не може да си направи сметката. Затова трябва да се научи парите да му стигат до следващата заплата", твърди Миткова, която е председател на Асоциация на колекторските агенции.

Над 50% от просрочените задължения на хората са към банки и фирми за бързи кредити.

По думите й гражданите са по-изрядни платци от фирмите – само 18% от фактурите към граждани са просрочени, докато бизнесът бави плащанията си, или изобщо не плаща по 25% от фактурите. За сравнение средно за страните от ЕС при гражданите просрочията са 16%, а при бизнеса – 21%.

Запазва се тенденцията почти всяка четвърта компания в България да се чувства застрашена от фалит заради несъбрани вземания. Същевременно българските компании са доста по-оптимистични за бъдещето спрямо средното ниво за фирмите от Европа, заключава Райна Миткова.