Ръстът на цените на имотите у нас е на предела си. Предлагането нараства, в резултат на което търсенето вече няма чак толкова голям превес. Това се отразява и на цената, която купувачите са готови да платят.

Все по-пресилени стават очакванията на вторичния пазар, където проблемът с надценените оферти се усеща най-силно. Например за крайните квартали на София някои оферти се доближават до тези в центъра.

Това сочи анализ на агенция за недвижими имоти, цитиран от economic.bg.

От него става ясно, че през третото тримесечие на 2019 г. пазарът на имоти е останал спокоен и балансиран. Скоростта, с която се сключват сделки обаче се забавя.

През изминалите шест месеца на 2019 г. сделките с имоти в София отбелязват ръст на годишна основа -– вписани са 7 670 сделки  спрямо 7 119 през същия период на миналата година, което е ръст над 7%. При жилищата увеличението е с малко над 4%.

 От началото на годината се наблюдава тенденцията за понижение на ипотеките в цялата страна, като тези данни се потвърждават и от Агенцията по вписванията. Вписаните ипотеки бележат спад от около 20% спрямо същия период на 2018 г.

Според друго проучване,  цените на жилищата на национално ниво забавят темпа си на растеж през 2019 г. , като пиковите стойности са достигнати през 2018 г. 

През първото шестмесечие на 2019 г. цените на национално ниво се увеличават с 6,5% на годишна база, като очакванията са темпът на растеж да продължи да се забавя през следващите няколко години.

През третото тримесечие на 2019 г. най-засилено е търсенето на двустайни апартаменти ново строителство в диапазона между 60 000 и 80 000 евро.

По-слаб е интересът към тристайни апартаменти, като те са в широкия диапазон между 90 000 и 150 000 евро. В дъното на класацията остават едностайните и многостайните жилища.

Най-често запитванията са за закупуване на имоти за собствено ползване, по-малък е процентът на желаещите да направят сделка с цел инвестиция. Все по-често постъпват запитвания от българи, живеещи в чужбина, които имат интерес към покупка  на жилище в България.

Предпочитани райони в София са кварталите Банишора, Зона Б-5, Зона Б-19, Лозенец, Център, Младост 1 и 2. Засилено търсене се наблюдава и в различните части на „Люлин” поради по-ниските цени там.

Интензивно е търсенето и на луксозни имоти, като купувачите се ориентират към центъра и „Лозенец”. Те обаче  са изключително взискателни към високото качество на средата около имота и поддръжката на общите пространства.

 Предлагането е предимно на монолитно строителство, като по-голям процент от сделките са за имоти ново строителство в етап на строеж. Значително по-малко са сделките с панелни апартаменти. Цените, на които се сключват сделки за монолитни двустайни апартаменти, са в диапазон между 50 000 - 90 000 евро или 1000 – 1600 евро/кв.м. (като ниския диапазон се отнася за незавършено строителство) в зависимост от района, състоянието и други ключови фактори.

В Пловдив повечето клиенти търсят имот за собствени нужди, като се отбелязва затишие при търсенето на жилища за инвестиция.

По-платежоспособните предпочитат малки луксозни, бутикови кооперации в близост до центъра на града. Останалата част от клиентите търсят имоти в нисък ценови диапазон, предимно в етап на строителство, като очакванията им са до 65 000 евро за тристаен и около 40 - 45 000 евро за двустаен апартамент.

Традиционно най-желани остават апартаментите в центъра, където цените на кв. м. варират между 850 - 1600 евро/кв.м., Западен и Смирненски - 750 - 1050 евро/кв.м. Най-много сключени сделки има в район Южен, като цените на двустайните жилища са в диапазон между 645-985 евро/кв.м., а на тристайните около 760 евро/кв.м. В останалите райони на града цените на кв.м. са в порядъка от 650 - 800 евро/кв.м., като в крайнините квартали са между 480 - 550 евро/кв.м.

При ваканционните имоти най-голям брой купувачи са българите, като се наблюдава увеличение на клиентите от Русия. Най-предпочитани са двустайните апартаменти в диапазона между 30 000 – 45 000 евро и студията в диапазон между 15 000 – 20 000 евро. Покупките се финансират основно със собствени средства.

Най-желаните локации по Черноморието са Свети Влас, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол и Лозенец.