Нови, по-солени санкции са предвидени за таксиметровите шофьори ако возят пътници без включен касов апарат.

В този случай удостоверението на шофьора ще бъде отнемано за една година.

Това е залегнало като изменение в Закона за автомобилните превози, публикувани за обществено обсъждане.

Промяната изглежда положителна, но в големите градове, като в столицата, действат много таксиметрови фирми и контролът би бил труден.

Същата санкция е предвидена и ако апаратът не е минал през задължителния метрологичен контрол.

Удостоверението за таксиметров шофьор се издава за срок от 5 години. След изтичането му не е нужно полагането на изпит за издаване на ново, ако се подаде заявление за преиздаване не по-късно от 6 месеца след изтичането му.

Друго изменения в закона предвижда още коланите да не са задължителни за превоз на пътници по редовни автобусни линии с дължина на маршрута до 30 км.

Това ще важи за превозни средства, които са с осем места за сядане без шофьора, като са предвидени и правостоящи пътуващи. Изключение от това правило ще бъде превозът на деца и ученици.

Въпросната промяната е изненадваща, тъй като именно липсата на обезопасителни колани за пътниците в автобусите е една от причините за многото пострадали при евентуална катастрофа.

Макар за дългите междуградски маршрути мярката за коланите да стана задължителна, и досега няма данни за ефективен контрол. Освен това няма аргументирани мотиви защо облекчението се предвижда само в ограничена 30-километрова зона.