Резултатите от лято 2020 г. по отношение на хотелите са толкова лоши, че около една четвърт от собствениците им възнамеряват да прекратят дейността, част от тях - завинаги.

Една от основните причини е, че вече трудно покриват разходите си, а август, който се очакваше да донесе финансово облекчение, е бил много по-тежък от останалите летни месеци. Това показва специална анкета на НСИ, в която са включени 3214 места за настаняване - хотели, хостели, къмпинги, хижи и др., които имат над 10 легла.

Идентични анкети бяха правени с хотелиерите всеки месец от март насам и с изключение на самия март, когато бе въведено извънредното положение, през останалите делът на мениджърите, които са твърдели, че ще преустановят дейността си поне временно, е бил по-малък. Например през май така са смятали 16,8%, през юни - 12,9%, а през юли - 10,8%. През август делът им скача на 23%, въпреки че това би трябвало да е най-силният за туризма месец в годината.

Почти същите отговори дават и мениджърите, които възнамеряват да затворят напълно хотела си - през май това са възнамерявали да направят само 2,2% от анкетираните, но през август така мислят вече 4,2% от тях. Или общо една четвърт от хотелиерите не виждат смисъл да работят. Други 35,2% обмислят да продължат, но с намален обем, обобщава "24 часа".

Причината е повече от ясна - приходите не стигат за покриване на разходите по дейността. 44,1% от мениджърите прогнозират, че в рамките на следващия един месец ще могат да покриват сами, без чужда помощ, само до 50% от разходите си. 34,3% ще могат да покрият до 100% от разходите, което обаче все още не означава печалба. А 20,6% са на мнение, че няма изобщо да могат да се справят без чужда помощ.