Ако през последните 6 месеца на 2019 г. превес при търсенето е имало на двустайни жилища, то през първата половина на 2020 г. наблюдаваме повишаване на запитванията за тристайни жилища, с което се изравнява интересът към двустайни и тристайни апартаменти.

Това показва анализ на пазара на жилища в София на компания за имоти.

Най-много се търсят двустайни до 90 000 евро и тристайни тухлени апартаменти с гараж или паркомясто от 130 000 евро. Най-активно сред купувачите е търсенето на жилища в Центъра и Манастирски ливади-Запад, както и в Бояна, Драгалевци, Гео Милев, Дианабад.

Жилища в строеж се търсят само на етап след груб строеж, с очаквано разрешение за ползване до края на 2020 г. Има завишен интерес към имоти и парцели в околностите на София, като това запазва все още високите пазарни нива и там.

По време на извънредното положение се е повишило търсенето на къщи с дворове, дължащо се на факта, че все повече и повече хора се ориентират към работа от вкъщи. Продължава засиленото търсене на парцели от инвеститори за строителство на сгради с РЗП 1500 – 2000 кв.м.

Установи се промяна в профила на купувача.

Ако в първото тримесечие на 2020 година купувачите бяха хора, които купуват заради добрите условия на банките и ниските лихвени проценти, то през второто тримесечие главните действащи лица са хора с налични средства, които не ползват банков кредит, а искат да инвестират парите си и да защитят спестяванията си от потенциална криза или инфлация, обясняват брокерите.

Заради извънредната обстановка в страната обявена в средата на март месец се отбеляза леко задържане в запитванията и в броя на извършените огледи.

Това се дължеше на изненадата и неподготвеността на хората към подобна ситуация. Необходимо е време за пауза и ориентиране в обстановката.

Още в началото на април месец, макар и плавно, ситуацията сред купувачи и продавачи се раздвижи. В средата на април вече се правеха активно огледи и, макар и не в обемите, на които се разчиташе в началото на годината, се сключваха сделки.

Въпреки че настроенията на купувачите са към съществено понижение на цените /повече от 30%/, в следствие идващата икономическа криза, то в настоящия момент реален спад в цените няма, категорични са от компанията.

Според експертите пазарът се възстанови в много голяма степен през юни, като сделки се сключваха с преговори по цените в размер от 5%, в някои случаи до 10% в зависимост от вида на имота и локацията, пише pariteni.

Според данни, публикувани от Агенцията по вписванията, броят на сключените сделки за покупко-продажба на недвижима собственост през първото шестмесечие на 2020 година са намалели от 92506 през същия период миналата година на 75600 за тази, което процентно е 18% за цялата страна.

Според статистиката обаче криза в сектора на недвижимите имоти не се наблюдава. През първите три месеца на 2020 година при цените на имотите се забеляза стабилност – тенденция, която се задържа и през следващите три месеца на 2020 г., въпреки очакванията на много хора това да се промени.

При ваканционните имоти в първото полугодие наблюдаваме единствено и изцяло интерес от българи кандидат-купувачи заради усложнената ситуация с пътуванията и карантинния период покрай ситуацията с Ковид-19.

Търсят се 2-стайни апартаменти в сегмента от 15000 до 25 000 евро и 3-стайни от 25 000 до 35 000 евро. Купувачите са предимно с кешови средства и търсят бягство от големия град. По-засилен интерес се наблюдава в Южното Черноморие.