Когато от март догодина собствениците на камиони над 3,5 тона започнат да плащат толтакси вместо сегашните винетки, цените на много основни хранителни продукти се очаква да поскъпнат, но с много малко. Това показва ново изследване на Световната банка.

Изчисленията са направени с размера на толтаксите, които бяха пуснати за обществено обсъждане през ноември и ще важат за около 6050 км магистрали и пътища първи и втори клас.

Киселото мляко например се очаква да поскъпне с около 0,6 ст. на кофичка, ако кофичката е 500 грама, иначе за един килограм поскъпването е 1,2 ст.

Хлябът също ще поскъпне с 1,2 ст. за 1 килограм, т.е. при най-често срещаните разфасовки от 600-700 грама поскъпването ще е под 1 стотинка.

Златната кокошка на България – тол системата! Тръгва март, колко пари ще "снесе"?

При изчисленията е приложен модел, който е бил изпробван в Германия преди десетина години, когато там е въведена толтаксата. Същата методология е използвана от банката и в Словакия, както и в Полша преди 2 г., когато започват да прилагат толтакси.

"Става въпрос за мрежови транспортен модел, обхващащ България, но и съседните страни. Изчислили сме разстоянията, на които се транспортират посочените стоки, като сме имали предвид дали стоката е предимно от внос или се произвежда в България, както и каква степен на обработка претърпява, докато стигне до магазина, от който я купува крайният клиент", обяснява пред "24 часа" Хатем Чахбани, старши специалист "Транспорт" в Световната банка и ръководител на екипа на институцията, който е правил изчисленията за България.

За да се види как въздействат върху цените сегашните винетки, които са за време, стойността им се разделя на тонажа и се вижда какви са транспортните разходи на единица продукт сега. Същото се изчислява и за толтаксите и се вижда разликата.

Вдигат автобусните билети заради тол таксите, превозвачите на протест!

При изчисленията ДДС-то се вади, за да се види поскъпването без него, и накрая се добавя, тъй като това е налог, който се изчислява накрая.

Защо обаче се получават такива разлики в поскъпванията на отделните продукти?

Например безалкохолните напитки и минералната вода се очаква да поскъпнат с 2,04%, което е доста повече от поскъпването при пресните плодове – само с 0,17%.

Обяснението на Чахбани е в самия характер на продуктите: "Минералната вода и безалкохолните напитки са евтина, но много обемна стока. Превозваш огромни количества най-често в големи камиони, но транспортните разходи са върху ниска стойност на продукта и се получава, че са големи. Например делът на транспортните разходи при минералната вода стигат до 18,6% и затова въздействието на толтаксата е високо".

По същия начин въздействието на превоза е по-високо върху брашното, отколкото върху хляба.

За кои пътища ще се плаща и колко ще струват родните тол такси?

"В България се произвежда много жито, но и се изнася много, а и се внася. За преработката си в брашно зърното пътува на сравнително големи разстояния, при които неизбежно камионите ползват пътища с толтакси. Хлябът обаче е локален продукт и не изисква чак толкова много транспорт. Затова в първия случай делът на транспортните разходи е 10,7%, а във втория – 7,8%. Съответно и поскъпването е различно – при брашното е 1,17%, а при хляба – 0,85%, ако приемем, че хлябът е 1 килограм", обяснява схемата Чахбани. Поскъпването в абсолютна стойност обаче е еднакво – по 1,2 стотинки на килограм.