Ще поскъпват или поевтиняват имотите у нас през следвата година?

Отговорите на този въпрос дадоха редица имотни експерти по време на годишната конференция Balrec.

„Имотите в София поскъпват със 7% на годишна база“, каза Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на Адрес Недвижими имоти. В последните месеци се купуват или нови жилища, или ремонтирани и обзаведени имоти, допълни тя.

Основните три групи купувачи днес са: семейства, за които това е първи дом, физически лица, които инвестират спестените средства, или хора без никакви собствени средства, но ползващи кредит.

Ако през 2008 г. средната цена е била 1228 евро/кв. м, днес тя е 1079 евро/кв. м. Въпреки по-ниската средна цена, в София има квартали, като Люлин и Младост, където цените са по-високи отпреди 10-11 г., но и такива, в които нивата все още не са достигнати (Докторски паметник и Лозенец), каза още Тенекеджиева.

„През 2020 г. очаквам по-бавен темп на растеж на цените, като в районите, където има ниско качество на строителството, е възможно дори да има и спад“, допълни още тя.

„Нашите данни сочат 5% ръст за страната, но и 7% повишение за София“, заяви Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България. Прогнозата ни за 2020 и 2021 г. обаче е за задържане на цените и дори за лек спад.

„Това, което следим в момента, е удвояването на срока за продажба на жилища на вторичен пазар. Ако през 2017 г. този срок беше 57 дни, а за 2018 г. се понижи до 49 дни, сега се отчита двоен ръст до 97 дни“.

Лесният достъп до кредитиране е една от основните причини за ръста на пазара в момента. При кредит от 25 г. за 50 000 или 80 000 евро, ще трябва да плащате 500 или 800 лв., а за 150 000 евро – 1500 лв. месечна вноска.

Андонов допълни, че всеки четвърти клиент на ЕРА България купува имот с инвестиционна цел, пише profit.bg.

Какви са останалите тенденции на имотния пазар в момента?

Богатите хора се местят в периферията на града – около това мнение се обединиха част от участниците в конференцията. Подобни проекти са Residential Park Lozen, Fohar в Бояна, както и най-новия луксозен комплекс, който беше представен вчера – Moreni на Планекс Инвест, намиращ се над Ринг Мол.

„Българинът забогатя в последните години и иска да живее нашироко", каза Богомил Николов, управител на GORA.

На обратното мнение обаче е Орен Барной, директор на Nova City Group, който заяви, че тенденцията от Чехия, Великобритания и Германия за намаляване на жилищната площ в бъдеще ще се забелязва все по-често и у нас.

„Клиентът иска да плаща за зелена среда", каза Бистра Друмева, мениджър Маркетинг и продажби в Europroperty, Fohar. Друга от тенденциите е, че смарт технологиите в домовете ни стават все по-търсени, каза Друмева.

„Пазарът намери своето състояние, няма да има спад", каза инж. Пламен Андреев, управител на Планекс Инвест. Според него устойчивите и качествени продукти ще продължат да се продават, а спад ще има при „масовката“.

Андреев каза още, че кризите си ги правим сами. Днес виждаме, че водопроводчици и хора от алкохолния бизнес вече строят. Ето защо той препоръча да се правят качествени проекти, защото след това дълго време ще ги гледаме.

„Не очаквам сътресения през 2020 г., но също така не можем да очакваме и чудеса“, каза Румен Величков, търговски директор на Residential Park Lozen. “Ще строим още много в следващите години", допълни той, с което намекна и за следващи етапи на проекта в близкото до София село.