Близо ⅓ от българското сирене се изнася зад граница. Само през изминалата година страната ни е експортирала млечни продукти на стойност над 96 млн. долара.

Според данни на Министерството на земеделието, храните и горите, става дума за над 23 хиляди тона сирена и извара българско производство.

Основни експортни дестинации са страните от ЕС – Гърция, Румъния, Германия. В трети страни добър прием българското сирене намира в САЩ, Ливан, Австралия и Ирак, предават от “Труд”.

Страната ни се утвърди като лидер в производството на лавандулово масло в света. Около 80-85% от него намира добър международен прием, както в страните от ЕС, така и в трети страни, допълни Иванов. Той обясни, че през 2018 г. на френския пазар са реализирани почти 50% от целия експорт от този продукт.

Купуваме сирене… тъпчем се с палма! Килото под 8 лева – сигурно менте