Таксиметровите шофьори в цялата страна искат увеличаване на първоначалната такса - цената на километър пробег, умножена по три. Транспортното министерство е казало, че това ще се решава през работни групи, после пък всяка община трябва да си го гласува. Какви са аргументите на шофьорите в Пловдив и как гражданите приеха новината – провери репортер на Glas.bg 

Към момента таксата, известна още като "повикване на такси", може да бъде в размер от минималната цена за километър за даден град до максималната такава. Таксиметровите фирми сами избират каква ставка да определят, но задължително тя трябва да попада в тези граници. 

Идеята на таксиметровите шофьори, лансирана с последното предложение е, обхватът да се промени по следния начин: минималната цена да стане три пъти минималната цена за километър, а максималната да бъде три пъти максималната цена на километър.

Всяка община сама определя границите на ставките за превоз на километър. В Пловдив максималната и минималната цена за километър са определени през 2014 година с решение на Общинския съвет. Според него минималната цена е 0,65 лева за километър пробег през деня и 0,75 лева през нощта, а максималните стойности са съответно 1,10 лева/км и 1,30 лева/км.

Това на практика значи, че ако бъдат приети исканите промени, минималната първоначална ставка в града ще стане 1,95 лв, а максималната 3,30 лв, ако бъдат взети стойностите за дневен превоз. При нощния превоз такса "викане на такси" ще бъде минимум 2,25 лв и максимум 3,90 лв. 

Това би оскъпило драстично едни от най-разпространените курсове. Към момента в Пловдив всички таксита карат със първоначална ставка от 99 стотинки, а тарифите са 82 ст/км дневна и 92 ст/км нощна. При курс от около 3-3,5 километра таксито до момента излизаше до 4 лева, а при новите условия ще струва минимум 5 лева. 

Оказва се обаче, че около предложението за промени в първоначалните тарифи браншът се е обединил още през пролетта на 2019, но идеите тогава са били други - първоначалната ставка да бъде в размер три пъти тарифата на километър, на която се кара в момента. С други думи за Пловдив това би означавало - 2,24 лева през деня и 2,76 лева през нощта. 

"Това нещо беше решено още март месец в Ямбол. Там проведохме среща с организации от цялата страна - Варна, Русе, Бургас, Пловдив, Ямбол, Велико Търново и много други. Още тогава беше решено първоначалната такса да се върже към тарифата на километър. Не беше минимална или максимална, а всички единодушно се обединихме около това, че първоначалната ставка трябва да бъде вързана с тарифата, на която се кара в момента", посочи за TrafficNews Володя Домашенко, съпредседател на Национална асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи. 

Той разказа, че това предложение е заведено през май месец в Министерство на транспорта, ала отговор на него така и не е получен. След това по думите му колегите от бранша в столицата sа провели среща в Министерство на транспорта, от където са реагирали, че това би оскъпило много услугите.

"Следващото предложение, за което чухме е три пъти минималната за километър, даже събраха подписи за това - над 6000 от цялата страна. Това обаче за нас изобщо не е правилно, тъй като както сега в Пловдив са гласувани 65 ст/км, утре може да се гласуват 30 ст/км минимална цена", поясни Домашенко. 

Той бе категоричен, че от браншът в Пловдив ще подкрепи гласуваното предложение в Ямбол, което предвижда обвързване на първоначалната цена с тарифата за километър, а не с минимални и максимални стойности. Според Володя Домашенко това е най-справедливата форма, тъй като се премахва лоста на местната власт да определя цените поне що се касае до първоначалната ставка. 

Таксиметровите фирми се готвят за протест. Той е обявен с начало 13 януари, когато над 1500 таксиметрови шофьори се канят да застанат пред Министерството на транспорта и да отправят исканията си по отношение на промени в тарифите, намаляване на патентния данък, както и настоящите промени в Наредба 34. Готви се и едномесечен палатков лагер. 

Освен обаче исканията за увеличение на тарифи на таксиметровата дейност, държавата има и друга важна задача - извеждането на бранша на светло. Разследване на TrafficNews показа, че голяма част от най-големите фирми в Пловдив не плащат ДДС към хазната. Засечени са и куп други нарушения по отношение на дейността на таксиметровите шофьори и фирмите-превозвачи. През пролетта на миналата година на територията на Пловдив бе реализирана мащабна операция срещу сивия "жълт" сектор, в която се включиха НАП, Икономическа полиция и ДАНС.