Цена на пържолата над 9 лева в магазина е спекула. Около 7 лева трябва да струва свинското с кост, а между 8 и 9 лв. – без кост, заявиха свиневъди пред TrafficNews.

Те коментираха информация отпреди няколко дни, че цената на свинското в Дупница вече е ударила 15 лева.

Скъпо свинско и в Дупнишко! Кило месо - 15 лв! Сланина - 8 лв. А джобът - празен

"На дребно търговецът може да си слага каквито си иска надценки. В България няма борсови цени, но има две базови на едро, които трябва да се следят. Едната е за килограм живо тегло, която в момента е между 3,20 и 3,40 лв./кг без ДДС за 100-килограмово прасе.

Другата е за половинка трупно месо - 6,50 лева на килограм с ДДС. Тя се разфасова, като около 10% са кости, обезкостеният врат е 6%, бутът и плешката – над 40%", обясни Вихрен Димитров, собственик на свинекомплекс.

Според него нормалната цена за пържола от бут - за крайния потребител, с нормална печалба за търговеца, е 8-9 лева.

"Бонфилето е по-скъпо, но то е малко количество и не се купува масово. Затова не може цената му да бъде определяща", посочи той.

Вихрен Димитров обясни още, че в Холандия свинското излиза по-евтино от колкото у нас – 6 лева за килограм е цената на половинката с транспортните разходи до България.

За съжаление обаче месо няма, защото всичко се изкупува от Китай, където заради африканската чума по свинете бе унижожено около половината поголовие.

Родното свинско – чумата го отнесе! Ядем от замразения резерв на Ханс – европееца