Рязкото поевтиняване на туристическите услуги и свързаните с тях транспортни разходи през септември докара дефлация от 0,3% на месечна база и за първи път от една година насам това намали годишната инфлация под 2,5 процента. За периода септември 2019 г. спрямо септември 2018 г. тя е 2,3%, показват данните на НСИ.

Годишната инфлация у нас бе стигнала 3,6% през април, но оттогава насам въпреки кратките колебания трендът е към понижение.

Транспортът през септември е поевтинял с 1% спрямо предния месец, съобщи "24 часа". Това обаче не се дължи на горивата, чиито цени бележат леко покачване, а на рязкото намаление на транспортните разходи, свързани с туризма. Пътническият въздушен транспорт е поевтинял с цели 16,3%. В същото време нормалното за септември поевтиняване на почивките е довело до рязък спад от 15,9% на цените на пакетните услуги и до цели 20,5% по-евтини хотелски нощувки.

Почти с 1 процент през септември са поевтинели облеклата и обувките, със 7,2% - разходите за развлечения и култура, ресторантите - с 2,3%, а жилищното обзавеждане и домакинските уреди - с 0,3%. През септември статистиката отбелязва съвсем леко поскъпване на храните и напитките - с 0,6%. Началото на учебната година и подготовката за нея през септември естествено са увеличили разходите за образование с 1,9% на месечна база. Лекарствата са поскъпнали през септември спрямо август с 1%, но стойността на лекарските и зъболекарските услуги е останала на равнището на август.