Добрите резултати на хотелския пазар в София през последните години насърчиха инвестициите в сектора, особено в сегмента на брандираните висококатегорийни хотели.

До 2021 г. предстои откриването на три луксозни хотела в столицата, с което предлагането на стаи в най-високата ценова категория в София ще нарасне с близо 50%, показва анализ на консултантска компания на пазара на имоти.

Очакванията са отварянето на новите хотели да отговори на съществуващата нуждата от инвестиции в петзвездния сегмент.

В резултат интересът на инвеститорите към отваряне на нови площи ще се насочи към средния ценови клас хотели, прогнозират от компанията пред "Труд".

През миналата година нараснаха както цените на нощувките в 4- и 5-звездните хотели в столицата, така и заетостта на стаите. В сравнение с година назад са регистрирани средно 3,1% повече нощувки, което е съпоставимо с ръстовете от предходните години. Според проучването на компанията причина за това покачване е увеличеният брой индивидуални пътувания по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на миналата година за сметка на груповите посещения. По данни на компанията средната заетост в хотелите с 4 и 5 звезди през миналата година е достигнала 65%.

При по-ниската категория хотели ръстът на цените е бил осезаемо по-висок в сравнение с 5-звездните.

Средните цени на нощувките при 5-звездните хотели в София са достигнали 114 евро през миналата година, а при 4-звездните – средно 63 евро, показва статистиката.

Безпрецедентният ръст на цените през 2018 г. се дължи основно на засилената бизнес и конферентна активност по време на европейското ни председателство.

Този ефект допълва възходящото развитие на хотелския пазар в София от последните години, благодарение на икономическия ръст и популяризирането на града като туристическа дестинация.