Ще препоръчам на Националния оперативен щаб маски да се носят в офисите, за да се предпазят работните колективи. Ако хората, спазваха мерките и носеха маски, болните щяха да са наполовина по-малко, настоя пред bTV директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Апелирам всички, които отричат коронавируса и не вярват, да обяснят ясно, защо не вярват и да дадат доказателства. Ръстът миналата седмица беше 23 на 100 000, а сега е 40 на 100 000 на седмична база. Ако това продължава, Европа ще ни сложи в червения списък и ще се ограничат пътуванията. Ние имаме едни от най-свободните мерки, но ако продължава ръста на болните, ще трябва да се предприемат нови мерки", настоя той.

"Тази и следващата седмица ще се реши според тенденцията и ръста на заболелите, какви мерки да се предложат още. Очаквам до 30 000 болни до края на месеца", каза още Балтов.

Професорът настоя, че заразяването в училищата не е било вътре, а отвън, защото повечето хора са се върнали от почивки.

44 са интубираните пациенти в "Пирогов" в момента. Балтов обясни, че възстановяването r; е много трудно, само 15% оздравяват напълно.

Според него над 450 човека работят в спешно отделение на "Пирогов", като хората на първа линия са в COVID отделения и работят по 12 часа с предпазни екипи.