Получени са над 50 хиляди заявки за разсрочване на кредити, очаква се това число да се увеличи, каза управителят на БНБ Димитър Радев, съобщи БТВ.

Той поясни, че 25 хиляди от тези заявки са одобрени, а остават още почти два месеца за подаване на още заявления.

Според Радев банките ни са по-подготвени за тази криза с коронавируса, отколкото бяха през 2008 г., но не се знае каква ще е продължителността и дълбочината й. Той бе категоричен, че българският лев няма как да се обезцени и поясни, че разполагаме срещу всеки лев с едно и половина евро и това няма да се намали, уточни управителят на БНБ. Бнките са стабилни, добави той.

Относно суаповата сделка той обясни, че това е знак на доверие към страната ни.

"Причината за суаповата линия не е небходимостта от евро. Ние нямаме такава необходимост. Това обаче позиционира България, знак е, че има доверие към нас. Това е много важно в условия на криза",  каза Радев.

"Суапова сделка значи валутно споразумение, което означава, че може да получаваме евро срещу фиксирания курс, без да намаляваме валутния резерв", каза още управителят на БНБ и добави, че суаповият механизъм ще продължи, колкото е необходимо.

Управителят на БНБ коментира и влизането в чакалнята на еврозоната. Според него това може да се случи в следващите 3 месеца.

"Преди всичко говорим за политически акт, винаги може да има развития, които не се предвиждат лесно, имаме и кризата с коронавирус, става дума за сложен административен и бюрократичен процес, но следващите 3 месеца очакваме развит", поясни Радев.

Той добави и че не е имало драма с обменяне на валута от началото на извънредното положение.