Едно от май-малките села в България има най-голям брой милионери на глава от населението.

Планинското село Мостово на шега наричат Милионерово заради 7 богати жители, които имат имоти в населеното място.

До населеното място се стига за около час и половина от Пловдив. В него живеят около 60 души.

Един от тях е Иван Желев. Дълги години работил в града, но се пенсионирал млад и се върнал на село. 

"Ние тук сме малко хора. Ние сме най-младите пенсионери. По-напред сме работили в града, сега нямаме работа там. Тук си дойдохме, имаме си къщи, работим на центъра", казва пред GLAS.bg Иван Желев. 

Иван и колегата му Николай са майсторите на селото. Каквото се развали, те го поправят. Поддържат и тротоарите. 

"Искаме малко да възкръсне селото. Това е площада. Като минат от тук хората, да видят, че има живи хора в това село. Затова мъчим малко от малко да го подобрим", добавя Николай Ройнов.

Той си спомня, че някога имало 260 ученици в селото, а сега в двора на сградата се разхождат мисирки. 

В Мостово няма лекар, няма и магазин. 

"Магазин има само понеделник и петък. Подвижен магазин имаме. Докарват хляба и други продукти. Който, каквото му трябва, си взима", казвал жител на населеното място.   

В селото имоти имат няколко бизнесмени, които притежават компании за милиони. Местните не се обиждат, че селото им понякога го наричат Милионерово. 

"Така говорят, че има 3-4 души милионери, но се говори. В другия край на селото има двама братя, казват, че имат по 50 милиона, ама не знаем", споделя един от жителите на Мостово. 

"Има милионери, има и гладни. Има и находчиви, които се занимават с бизнес, добре си гледат работата, затова така го наричат", казва друг жител на селото.

Той добавя, че има и бедни хора със 130-170 лева пенсия и няма откъде да изкарат допълнителен доход. 

Част от богатите имат компании и заводи в Пловдив, другата част са направили къщи за гости в района, тъй като селото се намира в местността Кръстова гора. 

"Който е находчив и е имал наследство, е захванал тук къща за гости, а останалите очакват на една пенсия", казва Николай Ройнов.

Според психиатъра д-р Веселин Герев, съжителството в едно село на богати и бедни е възможно, но има и изключения. Понякога се поражда и завист. 

Богатите в Мостово обаче помагат на бедните. Няколко пъти в годината правили пакети и раздавали храна. 

Кметският наместник в Мостово един път вече разказал за седмината милионери, които имат имоти в селото. След това си навлякъл техния гняв и вече не иска да разказва кой какво притежава. А в Мостово, известно като Милионерово, животът продължава по един начин за богатите и по друг за бедните.