Резиденция за 4,5 млн. евро е купена в полите на Витоша в столицата през 2019 г., обявиха от агенцията за луксозни имоти, осъществила продажбата. Това е сделката им с най-висока стойност, реализирана през годината.

Пазарът на луксозни имоти е с нарастваща активност, особено в София, коментираха от компанията.

Запитванията за покупка за луксозни имоти са нараснали с близо 30% на годишна база. От всички реализирани сделки, 70% са за основен дом, а 30% са с цел инвестиция.

"Все повече сделки в лукс сегмента се сключват след предоговаряне на офертната цена. Расте и размерът на отстъпките – по време на преговорите купувачите успяват да договорят до 12% по-ниска цена на имота", казва пред "Труд" Весела Илиева, управляващ партньор в компанията.

Най-търсените локации за луксозни апартаменти и къщи са в Центъра на столицата, в района на Докторски паметник и в Лозенец. Цените в Центъра достигат 2000 евро за кв.м, около Доктори паметник са 2100 еврокв.м, а в Лозенец – 1600 еврокв.м.

Привлекателни за купувачите на ново строителство са южните райони – "Кръстова вада" и "Манастирски ливади", където по протежение на бул. "България" има затворени комплекси на цени от 1450-1550 еврокв.м.

Продажните цени за луксозен и напълно завършен и обзаведен имот достигат и над 2000 евро/кв.м.