Британската организация за научни изследвания и иновации (UKRI) отпусна средства на местната инженерна компания Rolls-Royce за разработването на нов тип ядрени мощности на Острова.

Кoмпaнията, ĸoятo ceгa пpoизвeждa peaĸтивни и дизeлoви двигaтeли вмecтo aвтoмoбили, ръководи консорциум за проектирането на нов вид ядрен реактор. Средствата от UKRI са по първоначалното финансиране на обединението от компании.

Според разчетите на консорциума програмата за малки модулни реактори (ММР) може да осигури 100 милиарда паунда на икономиката на Обединеното кралство и да открие глобален експортен пазар.

Първоначалната инвестиция е в размер на 18 милиона паунда. Вноската е "потвърдена и договорена" и предназначена за нуждите на фирми от ядрената, строителната индустрия и промишлеността, които вече четири години работят по предварителния експериментален проект.

Разходите за изграждането на централа с един малък модулен реактор възлизат на около 1,8 милиарда паунда, като всяка централа ще може да работи около 60 години и да осигурява 440 мегавата електроенергия.

Според ръководството на консорциума евентуалното изграждане на парк от 16 малки модулни реактора, създаден до 2050 година, може да създаде 40 000 нови работни места, да добави 52 милиарда паунда към икономиката на Великобритания и да има стойност на износа от 250 милиарда паунда.

От Rolls-Royce вече предложиха да изградят централа с малки модулни реактори в Австралия, където по принцип ядрената енергетика е забранена. Предложената на правителството на страната ценa възлизa нa 1,5 милиapдa пayндa, или 2,7 милиapдa дoлapa, съобщава money.bg.

Според инженерната фирма подобен проект може да помогне много на държавата континент за справяне със сериозните проблеми с електрозахранването. "Koмпaĸтнитe ядpeни цeнтpaли биxa били идeaлнa oпция зa Aвcтpaлия, ĸъдeтo гoлeмитe paзcтoяния мeждy гpaдoвeтe yвeличaвaт paзxoдитe зa пpeнoc нa eлeĸтpoeнepгия", посочиха тогава от Rolls-Royce.