Райско кътче на "офшорките" пусна имената на всички, които имат фирми там! Ами сега?

Райско кътче на

През 2015 година властите на Каймановите острови започват разследване, което доказва, че тяхното законодателство, облагодетелстващо бизнеса, има сериозен дефект.

От правителството там обобщиха резултатите от него като "съществени вътрешни и външни заплахи, свързани с пране на пари и финансиране на тероризъм". Също така то посочи, че в резултат Каймановите острови са се превърнали в потенциален дом за измами, укриване на данъци и трафик на наркотици.

Сега британската територия, станала известна като един от най-привлекателните данъчни райове в света, иска да предприеме сериозни стъпки за решаването на този проблем.

Властите там са готови да публикуват данни и да разкрият идентичността на всички, които имат регистрирани там фирми. И това трябва да стане факт до 2023 година, съобщава сайтът Quartz.

"Ние разработваме законопроект, с който ще бъдат въведени публични регистри, съдържащи тази информация", се казва в съобщение на правителството.

Заради статута си на значителен офшорен финансов център, Британската задгранична територия беше замесена в едни от най-големите корпоративни скандали от началото на 21 век. Именно там американската енергийна компания Enron имаше близо 700 регистрирани фирми, помогнали ѝ да укрива огромните си дългове.

Заедно с това фалиралите по време на финансовата криза от 2008 година Bear Stearns и Lehman Brothers също са насочвали натам свои "токсични" активи на стойност от милиарди долари. В хода на кризата Citigroup премести на Каймановите острови свои инвестиционни дъщерни дружества, за да ги отдели от баланса си.

Някои от скандалите имат замесени и високопоставени представители на властта в различни държави. През данъчния остров са минали над 75 милиарда долара от гиганта в минната индустрия Glencore, предназначени за държавна компания в Конго, но "озовали се" в ръцете на израелски милиардер, близък приятел на тогавашния президент на африканската държава, пише money.bg.

Според антикорупционни активисти по-голямата прозрачност ще помогне за разкриването на други такива случаи и за предотвратяването на нови на островите, където в момента е почти невъзможно да разбереш кой има регистрирана компания.

"Веднъж след пускането на тези публични регистри ще бъде много по-трудно за престъпниците и свързаните с корупционни схеми лица да използват данъчните убежища за укриването на откраднати активи", казва Наоми Хирст, която е част от неправителствената организация Global Withness.

Напишете коментар
captcha

Виж още

През 2023 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и
Празничен брънч ще се проведе в хотел  DoubleTree by Hilton Plovdiv .
Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските
Българската общност в Австрия се обяви за откриването на директни полети от
През последните 2-3 години заплащането на автомонтьорите в България се е
Световното богатство е около 480 трилиона долара. Милиардерите притежават около