По 5000 лева месечна заплата могат да получат добрите системни програмисти и такива на софтуерни приложения, специалистите за тестване на софтуер, разработчиците на уеб сайтове, системните анализатори и машинните инженери в София. Това показва справка на Агенцията по заетостта.

Най-високата заплата, която в момента се предлага в бюрата по труда в столицата, е 6000 лв. Тя е за разработчик на софтуер. Кандидатът трябва да има предишен опит между 2 и 5 г. и да владее английски език.

От 2 до 3 хил. лв. пък могат да вземат шлосери, заварчици, готвачи, спедитори, финансови експерти, шофьори на тролеи или автобуси, строителни инженери, счетоводители, строители, автотенекеджии или автобояджии.

Заплатите в София растат с бърз темп и догонват тези в Европа, обясняват пред "24 часа" трудови експерти и дават за пример Норвегия, която търси наши служители за автосервизи - монтьори, тенекеджии и бояджии, срещу 1800 евро.

"Това е само с 600 лв. повече, но в София наемите и данъците са по-ниски", обясняват те.

В момента около 11 819 души средно на месец си търсят работа в столицата чрез бюрата по труда. Те намаляват с 11,3% в сравнение с 2018 г., отчитат от агенцията.

Причината е, че средната заплата в столицата е една от най-високите и достига 1730 лв., а нивото на безработицата е рекордно ниско за страната - 1,8%. Това е причината всеки месец средно по 700 души от провинцията да търсят работа в София. Това е 5,5% от всички търсещи работа, казаха от агенцията.

От януари до юни общо 10 885 души са намерили работа чрез бюрата по труда. Най-трудно е за хората между 40 и 44 години. Висшистите си намират най-лесно в София - близо 44% от хората с диплома от университет вече работят.

В София се запазва тенденцията да се търсят специализирани кадри. Основният глад е за продавачи, сервитьори, бармани, камериерки, готвачи, строителни работници, металурзи и занаятчии. Търсят се и квалифицирани работници за производство на храни, облекло и дървени изделия, машинни оператори и монтажници. Техните заплати са между 800 и 2000 лв.

Сред най-търсените нискоквалифицирани професии са чистачи и помощници, работници в преработвателната промишленост, шофьори и оператори на стационарни машини и съоръжения и др. Техните заплати са около минималната, като дори се предлагат позиции за работа на четири часа за 300 лв.

Проучването на агенцията за нуждите на работодателите през следващите 3-5 г. показаха, че в София ще са нужни 95 хил. работници с висше образование.

Над 100 хил. кадри ще трябват със средно образование. Най-търсената професия ще е продавач, като ще са нужни поне 15 хил. души. На следващо място са строителите, а топ три се допълва от специалисти по комуникационна и компютърна техника.

В София работодателите искат от служителите си да имат технически и дигитални умения. Важни за шефовете са и самоконтролът и дисциплината. Всеки втори работодател пък иска служителите му да имат презентационни умения.