Всеки втори продавач на жилище е готов да свали първоначално обявената от него цена, за да се стигне до сделка.

Наско Атанасов от „Виктория инвест“ потвърждава, че над половината от продавачите обикновено се съгласяват да свалят известна сума от обявената офертна цена. „Обикновено отстъпката е в рамките на до 8-10 на сто, не повече“, уточни той и добавя, че в много редки случаи тя е и по-голяма, но тогава става дума за продавач, притиснат от обстоятелствата да намери бързо купувач.

Според него не бива да се забравя, че много от офертите са на доста високи цени в момента и не отговарят на състоянието на пазара. „Около една четвърт от офертите за продажба са с надути цени. Това е и една от причините при пазарлъка те да се намаляват. На второ място трябва да се има предвид, че на жилищния пазар вече се вижда кризата.

Усеща се вече чувствително, като това е най-осезателно при наемите, където има голямо предлагане. Причината е, че много квартиранти, останали без работа в големите градове, се прибраха по родните си места. Много квартири останаха празни и затова и там при договарянето хазяите правят сериозни отстъпки. В сегмента от 250 до 400 евро месечен наем много квартири останаха празни“.

Атанасов прогнозира, че увеличаването на безработицата най-вероятно ще доведе до намаляване на търсенето. „При всички положения ще се отрази и на кредитирането. Само в ИТ сектора има бурно развитие по време на пандемията. В повечето от останалите има спад и се усеща намаляване на оборотите и освобождаване на хора. При тези условия би трябвало да се очаква спад на цените на жилищата“, смята той. По думите му не бива да се забравя още, че 80% от сделките у нас стават с кредитиране, а банките вече ще отпускат по-трудно заеми за покупка на жилище. Отделно ще се иска и по-голям дял самоучастие от страна на купувачите, което също свали търсенето, съобщи Монитор.

Константин Пандов от ЕППИ смята, че няма достатъчно оферти на пазара, за които купувачите да се съгласят да сключат сделка, а се предлагат много надценени имоти. „Например средната цена на офертите за тристайни панелки в кв. „Стрелбище“ по сайтовете е 116 000 евро, а сделките се сключват на ниво под 95 000 евро. Предложенията с пазарни цени се продават бързо, без да се налага да се правят големи отстъпки.

В същото време по порталите с обяви надутите оферти си стоят и за подобни имоти не се стига до преговори, защото никой не ходи да оглежда прекалено скъпите жилища.
Най-търсени и с повече клиенти са имотите в по-ниския ценови сегмент - до 90 000 евро. В столицата отдавна няма оферти за под 40 000 евро. От друга страна над 150 000 евро сделките не са много“, обяснява брокерът.

Други брокери смятат, че през миналата година при новото строителство почти не е имало отстъпки от цените. „При останалите сегменти отстъпката, която правеха продавачите, бе в рамките на 1000-2000 евро и до 5000 евро, ако имотът е по-скъп. Подобни намаления обаче не са резултат на кризата, свързана с пандемията“, пояснява Полина Стойкова от Bulgarian properties.