Премиерът Бойко Борисов съобщи на извънреден брифинг, че правителството отделя половин милиард лева за увеличаване на разходите за МЗ, МО и МВР. 4,5 милиарда ресурс отделя правителството за икономически мерки по време на извънредното положение. 

Правителството отделя половин млрд. лв. за увеличените разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи, каза още Борисов.

"Капитализира се Българската банка за развитие - с 500 млрд. лв. се гарантират заемите на фирмите. 200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева на лица в неплатен отпуск, без да бъдат съкращавани. 60% от техните заплати ще подкрие държавата, а останалите 40 - работодателите. Освен това, утре на Министесрки съвет ще гласуваме 50 млн. лв. за великденски надбавки на пенсионерите", каза още Борисов.

"Това, че продължават да са във фирмата на своя работодател, ни дава гаранция, че ще могат да изплатят кредита", заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Премиерът обяви, че плащането на данъците се отлага до 30 юни. 

Той увери, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Борисов информира, че към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

„Ние като правителство се ръководим от следното правило - да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза още министър-председателят.

„Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два си сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция. Моите опоненти продължават да го пропускат“, посочи премиерът.

„Когато се изготвят икономически мерки за неопределен период от време, няма учен в света в момента, който да каже месец, два, три, година. Няма институт, който да каже, че има лекартво или ваксина за COVID-19“, каза Борисов.

По думите му самият той лично е попитал израелския премиер за начините на тестване за коронавирус. „Той каза, че няма бърз сигурен тест. Техните лаборатории считат, че по-рано от 8 седмици и те нямат да могат да създадат“, каза Бойко Борисов.

„Вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е по-добър. Мисля, че това е едно добро соломоновско решение. Всички ние в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ще предоставим. Цялата индустрия сега се пренастройва, за да достави облекла и маски“, категоричен бе Борисов.

Очаквайте подробности!

За да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация е най-добър и най-ефикасен, всички ние от Европейския съюз ще купим един тест. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредния брифинг в Министерския съвет.

Законът за мерките по време на извънредно положение е обнародван в Държавен вестник, каза премиерът. "За тези, които мислят, че сме закъснели - най-ефикасните мерки бяха направени в България. Много по-развити държави се лутаха. В рамките на ден-два сменяха концепцията си", заяви той.  

"Няма сигурен бърз тест срещу коронавируса. Това го каза израелският премиер. Всички са убедени, че тяхната медицина е най-напреднала. Вчера ЕК направи обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 милион. Искрено вярвам, че колегите ми в Брюксел, комисарите, ще купят и ще предоставят най-доброто, което има, за да спрем да се изпитваме кой тест е по-добър, по-сигурен и по-качествен", каза още премиерът.

"Цялата европейска индустрия в момента се пренастройва, за да направят това, което ние започнахме да произвеждаме преди 2 седмици", убеден е Борисов.

„Ние се водим от основното да спасих живота на българите и да запазим работата им. Трябва да предприемем мерките сериозно. Единственото правилно и доказано в този момент е социалната изолация, затова създадохме КПП-тата“, посочи Борисов. Самосъзнанието, дисциплината, контролът е важен. Можеш да излъжеш, но лъжеш само себе си и ставаш преносител на зараза“, добави той.

„360 болници са в готовност, ако не дай Боже, има пандемия. Защо е тази паника? Сега, като започнем в края на месеца да изплащаме по 1000 лева заплатите, да не стане, че са малко. Като нация трябва да сме свити като юмрук, иначе няма как да успеем“, убеден е премиерът.