Природният газ е сред най-евтините източници на енергия не само у нас, но и в цяла Европа. Употребата му в бита допринася да се намали замърсяването на въздуха и околната среда.

В България цената му за битови клиенти е много по-ниска от тази на традиционните енергоизточници.

Ако сравним цените на енергоносителите за битови клиенти, ще видим, че цената за kWh електричество е 0.225 стотинки, за газьол е 0.222 стотинки, за пропан-бутан е 0.127 стотинки, докато за природен газ е едва 0.091 стотинки.

Това далеч не е най-високата цена на синьото гориво, което през 2012 година достига до 0.107 стотинки за kWh.

В края на май започна изграждането на газовата връзка между България и Гърция след няколко години на проекти, дебати и дори забавяне заради оспорване в КЗК.

Първата копка направиха премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Мястото на връзката – пътят преди ГКПП Маказа.

Възловата газова връзка ще свърже националните мрежи на двете страни. Тръбата, с дължина 182 километра, от българска страна ще достига до района на Стара Загора, а от гръцка – до Комотини.

Годишно тръбопроводът ще пренася първоначално по 3 млрд. кубически метра газ от Гърция към България. Максималният капацитет се очаква да достигне до 5,5 млрд.

Плановете са първите количества да тръгнат от следващата година. 

Другата междусистемната газова връзка през Турция ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ - чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Както каза премиерът Борисов, България ще бъде с две газови магистрали.

"Българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиният газ, който се предлага и се доставя, а нашите съседи Сърбия, Македония, Унгария, Австрия ще могат също да си доставят по тези газопроводи газ", обясни той.

И така България след година ще е независима. Ще идва газ от Азербайджан, САЩ, Катар, Кипър, Египет.

Дялът на вносния природен газ в страната е около 89-90%, останалите 10 са местно производство.

Как да намалим разходите за отопление?

Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите Ви за отопление, готвене и топла вода с над 50% в сравнение с електрическата енергия.

Освен това подходящата изолация може да намали необходимата енергия за отопление и охлаждане на дома с 20-30%. Трябва да се има предвид, че отоплителната и охладителната системи са най-големите консуматори на енергия в дома. Като намалите топлинните загуби с подходяща изолация, ще намалите и разходите за енергия.

Настройките на терморегулатора също са лесен и важен метод за намаляване на консумираната енергия. При отсъствие от дома за няколко часа е добре да намалите терморегулатора с около 5 градуса от обикновено поддържаната температура. Когато отсъствате за повече от 2 дни, настройте терморегулатора на най-ниската температура. Важно е да не изключвате отоплителната система, тъй като евентуалното й замръзване може да причини щети в дома.

Уплътняването на вратите и прозорците не е скъпа процедура и може да се направи лесно. Това води до намаляване на сметката през отоплителния сезон.
 
Не оставяйте топлата вода да тече постоянно, докато миете чиниите. Всеки път, когато чешмата е пусната без нужда за 6-7 сек. се губи около литър вода. Ако кранчетата са пуснати, докато миете зъбите си, за три минути изтичат 30 литра вода. Имайте предвид, че за затоплянето на водата Вашият котел работи на максимална мощност.

Загубата на топлина през прозорците е най-голяма, затова при проветряване е по-добре да ги отворите широко за кратко време - 5 - 10 минути, които са достатъчни за освежаване на въздуха, отколкото да ги държите леко открехнати в продължение на часове.

Обезвъздушаване на отоплителната система

"Въздушните тапи" (остатъчният въздух), образувани в отоплителната система, пречат на ефективната й работа и не позволяват на радиаторите да се затоплят и работят на пълна мощност. Остатъчният въздух в тръбите за отопление и радиаторите способства за развитието на корозия, което води до тяхното разрушаване. Затова е необходимо да обезвъздушите отоплителната система преди тя да бъде въведена в експлоатация, съответно преди началото на отоплителния сезон.