Втори ден в Пловдив се провежда акция на полицията и здравната инспекция в града. Целта е да се провери спазват ли заведенията и техните клиенти мерките срещу COVID-19. До момента са затворени два обекта на територията на област Пловдив.

В рамките на трите почивни дни 10 екипа с представители на Икономическа полиция и здравни инспектори проверяват ресторанти и търговски обекти в града. Проверките започнаха от центъра на Пловдив, където са концентрирани най-голям брой заведения. 

Служителите на реда следят и за данъчни нарушения. 

„Служителите на охранителна полиция ще следят за опазването на обществения ред, за лица, поставени под задължителна карантина и да не се събират абитуриенти на открити места около 24 май”, заяви пред GLAS.bg Георги Казаков - началник сектор „Икономическа полиция”-Пловдив.

Следи се за спазване на забраната за клиенти в затворени заведения, за отстояние между масите и за носене на предпазни маски от персонала на обектите. 

За последната седмица са проверени близо 100 обекта. Две заведения за хранене са затворени заради неспазване на хигиенно-санитарните изисквания. 11 души са били глобени за не носене на маски.

„Според мен вече няма коронавирус или поне така изглежда”, заяви посетител на заведение в Капана в Пловидв, който беше проверен от полицията. 

Служителите на икономическа полиция ще следят и за престъпления свързани с търговията и разпространението на акцизни стоки без бандерол.