Петте грешки, които новите инвеститори правят

Петте грешки, които новите инвеститори правят

Новите инвеститори не знаят това, което не знаят. И когато не знаеш много в дадена област, първият попаднал съвет може да се стори добър. Но в много случаи не е така.

С помощта на експерти, CNBC описва петте хода, които често биват препоръчвани в интернет, но които могат не само да ви помогнат, но и да ви навредят. Ето кои са те:

Намирането на най-добрата акция

Опитите да купувате акции на индивидуални компании е сред най-големи грешки, които нов инвеститор може да направи, смята Томас Хенске от Lenox Advisors. Идеята "Добре, ще проуча много добре една компания и ще се запозная изключително добре с нея и ще търгувам само нейните акции" носи много риск.

В такава ситуация има два възможни изхода. В първия цената не тръгва натам, накъде си мислим, което означава, че ще изгубим пари и най-вероятно ще се откажем завинаги от инвестирането.

Във втората акцията тръгва в правилната за нас посока, в който случай много инвеститори започват да надценяват способностите си. Което отново ще доведе до загуба на пари, пише money.bg.

Освен това концентрирането върху само една компания отнема много време, което може да използваме за научаването на инвестиционни принципи, които ще ни донесат стойност.

Прекаленото премисляне

Множество инвеститори не схващат колко е важно да започнат да инвестират възможно най-рано. Както една китайска поговорка посочва, "Най-добрият момент да засадим дърво е преди 20 години. Вторият най-добър момент е сега".

Хората знаят, че инвестициите в акции са добър начин за натрупване на богатство, но не разбират, че е нужно време и търпение за натрупване на богатство.

Затова започнете да инвестирате още сега, не губете време. По-късно може да правите промени.

Сравняване

Сравнението на различен тип инвестиции на база историческото им представяне не винаги е коректно. Например, казва Хенске, някой сравнява представянето на портфолио от акции в САЩ и в чужбина. И когато първото е донесело по-висока възвръщаемост за последните 5 години, се достига до заключението, че инвестициите в САЩ винаги са най-добрия вариант.

Чакате точния момент

Новите инвеститори знаят, че пазарът на акции има своите спадове и върхове. Но когато той се оцвети в червено, започват да се притесняват твърде много.

Брент Вайс, съосновател на Facet Wealth, припомня друго: важно е колко време участвате на пазарите, а не опитите да нацелите точния момент да продадете или купите. Опитите да го намерите са загуба на време.

Разбира се, най-голямата грешка е да продавате, когато пазарите са претърпели загуба. "Когато акциите възвърнат загубите, например с 10 процента, а вие сте продали, вие губите тези 10 процента", посочва той.

Загърбвате най-важната възможност

Лесно е да забравите за най-важната инвестиция: тази, която правите в себе си. Трябва постоянно да учите нови умения, особено в днешната икономика, която се движи толкова бързо, казва Роб Каваларо, главен инвестиционен директор в RobustWealth.

Напишете коментар
captcha

Виж още

През 2023 г. годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и
Празничен брънч ще се проведе в хотел  DoubleTree by Hilton Plovdiv .
Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските
Българската общност в Австрия се обяви за откриването на директни полети от
През последните 2-3 години заплащането на автомонтьорите в България се е
Световното богатство е около 480 трилиона долара. Милиардерите притежават около