Всеки втори българин търси да закупи автомобил втора ръка онлайн. Това показва проучване на най-голямата платформа за продажби чрез обяви онлайн. Средната цена на стар автомобил, закупен по интернет е 4000 лева. Колите, които се предлагат на тази цена обичайно са седемгодишни, стана ясно от думите на изпълнителния директор за България на платформата Камен Янкулов. През 2019 г. сделките с коли втора употреба са се увеличили с 20 на сто на годишна база.

Над 40 на сто от потребителите онлайн харчат средно по 500 лева и повече всеки месец от бюджета си за пазаруване онлайн, показва статистиката на фирмата. Това са основно дами на възраст между 25 и 35 години. Най-често онлайн се купуват дрехи, електроника, стоки за дома. Още 40 на сто харчат между 100 и 500 лв. онлайн месечно.

Най-търсени в платформата са обявите за наем на имот, които са се увеличили с 12 на сто през 2019 г., за купуване на телефони и резервиране на екскурзии. Най-често онлайн се предлагат дрехи, игри, конзоли и автомобили. 70 на сто от купувачите пазаруват веднъж месечно, а 20 на сто веднъж на седем дни, показва проучване на платформата. 32 процента от купувачите се сдобиват онлайн с модни аксесоари.

Българите все още предпочитат да плащат с пари в брой вместо с кредитна или дебитна карта, става ясно от данните. 88 на сто от купувачите са платили поръчаните от тях стоки с наложен платеж, докато под 10 на сто са използвали банкови карти.

Между 100 и 300 на сто са се увеличили потенциалните купувачи в различните продуктови гами онлайн през последните четири години, обясни Емил Илиев от платформата с близо 2,9 милиона потребители у нас. Сред екскурзиите най-търсени се ваканциите онлайн, като хит през миналата година на са били почивките на море в Гърция. Продажбата на игри и конзоли пък е изпреварила сделките с телефони и друга електроника. 

Във Варна и Русе най-търсени са били детските стоки, в Бургас самолетни билети и почивки. Пазаруващите онлайн в Ямбол са купували модни стоки, в София инструменти, във Видин лодки и каравани, а Благоевград хората са намирали нова работа чрез платформата. След най-атрактивните обяви са такива за продажба на владишки трон срещу 32 000 лв., работеща фабрика в София за 3,5 млн. лв. и морски хотел за 4,2 млн. лв.