Плажовете с безплатни чадъри и шезлонги по Българското Черноморие вече станаха 25, съобщи вчера Министерството на туризма. Те са повече от съобщените миналата седмица, тъй като някои концесионери и наематели са пратили по-късно от договореното предложенията си във ведомството.

Извън тях цените на плажните принадлежности на преобладаващата част от останалите плажове варират до 5 лева, т.е. намалението е сериозно спрямо лятото на миналата година. В Златни пясъци например плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4, в Албена – по 1 лв. Има и няколко черноморски плажа, на които чадърите и шезлонгите ще се наемат срещу символичните 50 стотинки за ден. Намалението в сравнение с миналогодишните цени изцяло съответства на процентното намаление на концесионната или наемната цена, която прави държавата за този летен сезон. Вчера ведомството на Николина Ангелкова пусна на сайта си пълен списък на цените на плажните принадлежности по Черноморието за това лято. Очаква се скоро да стане готово и специално приложение, което ще показва в реално време каква е заетостта на плажните ивици, а също и цените. 

Плажът на Бургас се препълни днес СНИМКИ

Междувременно министерството допълни указанията си за работа на заведенията и шведската маса в ресторантите ще бъде разрешена. Единственото условие обаче е клиентите да са с предпазни ръкавици, за да не се допусне замърсяване на храната. Другият вариант, който съществуваше и в първоначалните указания, е храната да е подредена зад прозрачни прегради и да се подава на клиентите от служител, който има защитни маска и ръкавици. Във всички останали случаи храната трябва да се сервира.

От днес България ще приема туристи от 29 държави, за чиито граждани няма задължение за оставане в 14-дневна карантина. Списъкът им е публикуван на сайта на туристическото министерство.