Предстои повишение на част от банковите такси у нас. Това се дължи на европейски регламенти, които влизат в сила средата на декември, заяви финансистът Левон Хампарцумян
пред Бнт.

Те са в посока намаляване на трансграничните такси и изравняването им с локалните. Извършването на трансгранични преводи с модерни дигитални средства е относително евтино. Същевременно, първоначалната инвестиция си е там. Да имаме банковата си сметка в телефона, онлайн, струва пари, това създава конкуренция и изисква инвестиция", заяви финансистът Левон Хампарцумян.

Живеем в период на много ниски лихви върху нашите пари, категоричен е Хампарцумян. Същевременно обаче, банките регистрират големи печалби.

"Дали печалбите са неимоверни, прекалено големи, или разумни, това решава конкуренцията. Нека не забравяме, че икономиката расте вече шеста година - това е доста дълъг период. Ние не можем да предскажем една криза, предполага се, че ще има обръщане на икономическия цикъл", добави той.

Финансистът посъветва никога да не се задлъжнява до ръба на възможностите си. "Разумният човек винаги трябва да предвижда един буфер за доходите си", коментира Хампарцумян.