Специалистите по изкуствен интелект - най-вървежни на пазара на труда през последните четири години.

Това показва класацията "Emerging Jobs" на водещата кариерна платформа LinkedIn.

Става дума за инженери, изследователи и анализатори и експерти, занимаващи се с машинно обучение или изкуствен интелект. Нуждата от такива специалисти е огромна, като само за периода 2015-2019 година търсенето на подобни кадри е нараснало със 74%.

На съвременния трудов пазар изкуственият интелект прониква все повече. Редица проучвания сочат сценарий, при който само след няколко години редица професии ще бъдат закрити, тъй като всичко ще се извършва с помощта на компютър.

"Това е третата поредна година, в която специалистите в тази област оглавяват класацията за най-търсени професии и очакваме, че тенденцията ще се разраства", коментира Гай Бергер, главен икономист в LinkedIn.

Заплатите също са впечатляващи и обикновено са шестцифрени. По данни на сайта за търсене на работа Indeed, инженерите, занимаващи се с изкуствен интелект в Сан Франциско например, вземат между 120 000 и 160 000 долара годишно. A понякога заплатите могат да достигнат и над 250 000 долара.

Останалите професии в челната петица от доклада на LinkedIn са инженери по роботика (40% годишен ръст в търсенето), анализатори на данни (37% ръст), софтуерни инженери (35% ръст) и уеб програмисти (34%).